Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti îşi exprimă, în două mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională Bucureşti, în contextul în care”tinere talente britanice au ales să îşi facă o carieră la Bucureşti”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preocupat de recentele evoluţii de la Opera Naţională Bucureşti  - la doar câteva zile după premiera triumfătoare a Manon-ului lui Kenneth MacMillan”, a scris Paul Brummell pe contul de Twitter.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti revine cu un al doilea mesaj, tot pe contul de Twitter: ”Tinere talente britanice au ales să îşi contruiască o carieră la Opera Naţională Bucureşti. Sper ca incertitudinile să fie rezolvate curând”

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-minstrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”.

”Stimate domnule Prim-Ministru, îmi permit un ultim mesaj... Din păcate am realizat că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce eu şi Johan am oferit în aceşti doi ani şi voiam să continuăm. Am ştiut că o să fie greu, dar am sperat... Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră. Măcar cât de mică schimbarea, să fie resimţită de generaţiile viitoare...Dar se pare că am greşit”, i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Cioloş, într-un mesaj publicat şi pe contul de Twitter.


Alina Cojocaru şi-a continuat mesajul, spunându-i prim-ministrului că huiduielile de marţi seară, de la Operă, nu au jignit-o, dar i-au lăsat un sentiment de tristeţe: ”Primesc mesaje că unii îşi cer scuze că am fost jignită. Nu m-am simţit aşa, simt numai milă şi tristeţe”. 

În acelaşi timp, balerina, care este unul dintre marile nume ale scenei internaţionale, îi mulţumeşte lui Dacian Cioloş pentru că i-a acordat timp, în condiţiile în care ”ONB este numai o  mică problemă” a ţării: ” Ţinând cont de situaţia ţării, ştiu că aceasta de la ONB este numai o mică problemă şi voiam să vă mulţumesc din suflet de timpul acordat. Nu numai ca unui  conducător al ţării mele,  dar ca şi unui om cu respect pentru un alt om”.

”Am văzut un zâmbet în ochii şi inima dumneavoastră şi aleg să plec cu această amintire din multe lucruri urâte care s-au întâmplat în numai câteva zile...Sper să am acea onoare de a ne revedea într-o zi cu Johan, la un pahar cu suc, aşa cum aţi propus”, îşi încheie Alina Cojocaru mesajul trimit prim-ministrului Cioloş.
În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unui conflict între directorul interimar proaspăt numit, dirijorul Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care a culminat cu proteste, marţi şi miercuri, în faţa Operei.

Tensiunile au părut a lua sfârşit în 8 aprilie, când ministrul Culturii a numit un alt director interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare ocupând în continuare funcţia de director adjunct.
Liniştea s-a tulburat iarăsi, luni, când Johan Kobborg a anunţat într-un mesaj publicat pe contul său privat de Facebook, că pleacă de la Opera Naţională Bucureşti şi că nu va lucra niciodată cu ”oameni ca Tiberiu Soare”. Mai mult, balerinul l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, că a făcut presiuni asupra balerinei Alina Cojocaru, , pentru a minţi în privinţa absenţei din spectacolul de duminică. ”Viaţa mea e mai bună fără corupţi”, a încheiat Kobborg mesajul.

Johan Kobborg a explicat, marţi, într-un interviu pentru News.ro, că ministrul Culturii Vlad Alexandrescu nu l-a consultat în privinţa schimbării de management de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi că deciziile acestuia au condus ”la o întoarcere înfricoşătoare într-un trecut în care domneau intimidarea şi frica”.

Marţi seară, mai mulţi angajaţi români ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) i-au fluierat şi huiduit pe balerinii străini care s-au solidarizat cu Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, la un protest organizat, marţi seară, în faţa instituţiei, strigându-le ”Afară din ţară!”.În faţa Operei, balerina Alina Cojocaru a anunţat ca nu va mai urca pe scena ONB şi că alături de ea şi alţi 30 de balerini intenţionează, de asemenea, să părăsească instituţia.

Miercuri, mai mulţi solişti şi balerini ai Operei au protestat, la rândul lor, în faţa instituţiei, pentru a susţine noua conducere, pe dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de salariile cu care sunt plătiţi artiştii străini.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.