O jurnalistă turco-olandeză care lucrează pentru un cotidian olandez a fost reţinută în Turcia pentru a fi chestionată în legătură cu un mesaj despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, publicat pe Twitter, informează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Haga, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Herman van Gelderen, a confirmat informaţia, dar nu a oferit detalii. “Suntem la curent cu acest lucru. Suntem în contact şi urmărim cazul foarte îndeaproape”, a declarat el.

Cotidianul olandez Metro a anunţat că editorialista Ebru Umar a fost arestată sâmbătă. Jurnalista turco-olandeză a publicat pe Twitter un mesaj în care afirma că mai mulţi poliţişti turci s-au prezentat în faţa apartamentului ei şi au escortat-o apoi la un post de poliţie din staţiunea estivală Kusadasi.

Oficialii turci nu au făcut deocamdată declaraţii în legătură cu acest subiect.

Umar a scris săptămâna trecută un material în care critica un apel trimis de Consulatul turc la Rotterdam, prin care îndemna turcii din Olanda să îi denunţe pe cei care insultă Turcia sau pe preşedintele său. Ea a comparat scrisoarea cu “practicile NSB”, o referire la Partidul Nazist olandez dinainte şi din cursul celui de al Doilea Război Mondial.

Premierul Mark Rutte a reacţionat săptămâna trecută la apel, spunând că “nu este un lucru bun, iar ambasadorul (Olandei –n.r.) va cere clarificări din partea autorităţilor turce”.

Autorităţile turce au deschis aproape 2.000 de procese împotriva unor persoane care au fost acuzate că l-au insultat pe preşedintele Erdogan. La începutul acestei săptămâni, un reporter german a fost reţinut pe un aeroport din Istanbul şi trimis înapoi la Cairo. O zi mai târziu, autorităţile au interzis intrarea în Turcia redactorului-şef al Sputnik News Turcia.

Arestarea jurnalistei Ebru Umar s-a produs într-o zi în care cancelarul german Angela Merkel şi oficiali de vârf de la conducerea Uniunii Europene s-au deplasat în Turcia pentru a susţine un acord internaţional ce vizează stoparea fluxului de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa.

Liderii UE au fost acuzaţi că nu au luat poziţie faţă de politicile de îngrădire a libertăţii de exprimare adoptate de Turcia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.