Scriitorul Norman Manea a fost recompensat cu premiul Feria Internacional del Libro (FIL) din Guadalajara, Mexic, acordat scriitorilor din literaturi romanice, o distincţie de prestigiu, în valoare de 150.000 de dolari, acordată în trecut şi scriitorilor Claudio Magris şi António Lobo Antunes. Scriitorului român i-a fost astfel recunoscută o operă aparte, care iese din tiparele genurilor tradiţionale şi care are în centrul ei tema identităţii, exemplar redată prin imaginea evreului rătăcitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Norman Manea este autorul unei opere care nu poate fi definită prin genurile literare tradiţionale./…/ În faţa catastrofelor istoriei şi exilului, pe care le-a trăit, opera lui Manea interoghează, punctual şi ironic, cum ne putem defini pe noi înşine în această lumea oglinzilor schimbătoare?”, se arată în motivaţia juriului. ”Personajul principal al operei sale este Evreul rătăcitor, care este întruchipat în multiple personalităţi şi în diverse epoci. Vechea Europă şi Lumea Nouă se interconectează în opera lui Manea”, au apeciat mmbrii juriului.

Premiul, în valoare de 150.000 de dolari, îi va fi înmânat scriitorului român în 26 noiembrie, la cea de-a 30-a ediţie a FIL (Feria Internacional del Libro) din Guadalajara, Mexic.

La finalul lunii mai, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, Norman Manea a vorbit despre cele două mari exiluri din viaţa sa: primul, deportarea într-un lagăr nazist, împreună cu familia, iar cel de-al doilea, exilul pe care şi l-a asumat în ultimele trei decenii, de la plecarea din România pe atunci comunistă. Tocmai de aceea, Norman Manea spune că patria a devenit, pentru el, limba română, de altminteri limba în care îşi scrie cărţile. Deşi trăieşte de la sfârşitul anilor 1990 în Statele Unite ale Americii, nu se simte acasă, nici la New York, nici la Bucureşti: despre America, scriitorul spunea că este ”cel mai bun hotel”.

Totodată, Norman Manea a vorbit despre marea prietenie pe care a legat-o cu scriitorul Philip Roth, alături de care, de altfel, vrea să fie înmormântat, la cimitirul interconfesional de la Bard College.

Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti romani, profesor de literatură europeană şi ”writer in residence” la Bard College din statul american New York. Înainte de a pleca din România, în 1986, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, premiu care a fost anulat ulterior de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Volumele publicate în Statele Unite au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale citate în The New York Times, aminteşte editura Polirom, în prezentarea pe care i-o face scriitorului. Astfel, Norman Manea a primit în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur (”Nobelul american”).

În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei ”Literary Lion”. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ”Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Medicis Etranger pentru ”Întoarcerea huliganului”. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin.

În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.