”Luna de zăpadă”, eclipsă de lună şi apariţia ”Cometei de Anul Nou” sunt trei evenimente astronomice care vor avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi care sunt vizibile în Europa, Africa, vestul Asiei, America de Nord şi estul Americii de Sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiecare lună plină are un nume. În februarie, ea poartă numele de ”Luna de zăpadă”, titlu care poate fi regăsit în trecut la triburile amerindiene. Ca urmare a perioadei în care are loc, influenţată de căderi masive de zăpadă, ea a fost denumită astfel, iar o altă poreclă folosită este ”Luna foametei”, din cauza vremii care făcea dificilă vânătoarea şi aprovizionarea cu hrană.

Anul acesta, în aceeaşi noapte, va avea loc şi o eclipsă de lună, care va fi vizibilă de pe mai mult de patru continente, scrie space.com. La zece minute după ce luna plină va răsări, ea va intra în penumbră pentru patru ore. 

Noah Petro, cercetător al NASA, a declarat pentru space.com că cel mai bun loc din care se poate urmări eclipsa ar fi ”de pe un vas aflat în Oceanul Atlantic”. Maximul acesteia va fi la ora României 02.34, la două ore după intrarea în penumbră. Luna va fi vizibil mai întunecată. Eclipsa de lună se va încheia la ora 04.55 (11 februarie).

Tot vineri noaptea, o cometă care îşi face apariţia la fiecare cinci ani şi patru luni va străbate cerul. Cometa 45P, descoperită de astronomii Minoru Honda, Antonín Mrkos şi Ľudmila Pajdušáková, în 1948, poartă numele acum de ”Cometa de Anul Nou”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.