Johan Kobborg şi-a anunţat, într-un mesaj publicat pe contul său privat de Facebook, că pleacă de la Opera Naţională Bucureşti şi că nu va lucra niciodată cu ”oameni ca Tiberiu Soare”. Mai mult, balerinul l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, că i-a cerut Alinei Cojocaru să mintă în privinţa absenţei din spectacolul de duminică. ”Viaţa mea e mai bună fără corupţi”, a încheiat Kobborg mesajul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi dau demisia din orice funcţie stupidă  pe care am deţinut-o în această companie şi postez asta doar pentru echipă şi dansatori... În primele minute ale întâlnirii cu Vlad Conta (Alina a fost prezentă), i-a cerut Alinei să mintă în privinţa motivului pentru care nu va dansa în «Manon», şi prin asta să arunce vina asupra partenerului ei. Alina a refuzat, dar domnul Conta i-a spus că el va spune asta, pentru că sună mai bine pentru instituţie. Mai târziu, ONB a postat un comunicat, învinovăţindu-l pe partenerul ei de dans, spunând că nu e disponibil”, a explicat Johan Kobborg.

”Domnul Conta ar fi vrut să colaborez cu un om care, cu zile în urmă, mi-a ameninţat dansatorii că îi va concedia, un om care a refuzat să vorbească în altă limbă decât în română cu ei”, a mai precizat balerinul.

”Nu am nevoie de acest contract şi nu voi colabora niciodată cu oameni ca domnul Soare... Îmi este mai teamă pentru România decât pentru ONB, dar vă doresc tututror noroc. Viaţa mea e mai bună fără oameni corupţi”, şi-a încheiat Johan Kobborg mesajul.

”Este imprecis, singura sugestie a fost ca noi să nu dăm un comunicat lung şi să nu intrăm în detalii irelevante despre spectacolul «Manon»”, a declarat dirijorul Vlad Conta, directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti. ”Eu am sentimentul că ne înţelegem foarte bine. Ne-am văzut sâmbătă seară, totul a fost normal. Eram convins că lucrurile merg bine. Diferendul s-a închis sâmbătă, nu înţeleg de ce aprinde scânteia. E absurd”, a comentat Conta pentru agenţia de presă News.ro, şi a precizat că, oficial, Johan Kobborg nu a trimis demisia la instituţie.

Johan Kobborg a explicat, sâmbătă, într-un mesaj publicat pe contul privat de Facebook, că nu a semnat, încă, vreun nou contract cu Opera Naţională Bucureşti, că nu a văzut sau acceptat vreo propunere scrisă, iar acordul de a continua colaborarea cu instituţia, din funcţia de director artistic al baletului este, în acest moment, unul de principiu. Totodată, artistul a dat asigurări că nu se va lăsa manipulat sau intimidat.

”Sunt foarte recunoscător tuturor celor care m-aţi susţinut în ultimele zile şi celor care mi-au pus întrebări, vă mulţumesc pentru răbdare”, a scris Johan Kobborg, pe contul său de Facebook.

Kobborg i-a felicitat, totodată, pe cei care au urcat, sâmbătă seară, pe scena Operei din Bucureşti şi le-a dat asigurări că nu se va lăsa manipulat, ca artist: ”Mi-aţi demonstrat, încă o dată, de ce am ales să continui şi voi continua să nu îmi permit să fiu manipulat sau intimidat, ca artist”.

Balerinul, care a creat o echipă de elită la compania de balet a ONB, a menţionat că încă nu este vorba despre un contrat nou cu instituţia şi că urmează să negocieze, săptămâna viitoare, condiţiile exacte ale unei viitoare colaborări: ”Nu am semnat niciun contract, nu am văzut sau acceptat vreo propunere, însă mi-am dat acordul de principiu pentru a deveni director artistic al Companiei”.

În ultima săptămână, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unui conflict între directorul interimar proaspăt numit, dirijorul Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care a culminat cu anunţul mai multor balerini că nu vor mai dansa la Bucureşti, în lipsa lui Kobborg. Printre aceştia, s-a aflat şi Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului mondial, logodnica lui Johan Kobborg.

Tensiunile au luat sfârşit vineri, când ministrul Culturii a numit un alt director interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare ocupând în continuare funcţia de director adjunct.

Noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti a declarat, în exclusivitate pentru agenţia de presă News.ro, că balerinul de reputaţie mondială Johan Kobborg va rămâne la Bucureşti, în funcţia nou-creată de director artistic al baletului. De asemenea, balerina Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului internaţional, va urca pe scena de la Bucureşti, în următoarele spectacole, dar nu în cel de duminică, din cauza indisponibilităţii partenerului. Cei care îşi cumpăraseră bilet, pentru a o vedea dansând, îşi pot recupera contravaloarea acestuia.

”Conflictul a fost dezamorsat, domnul Kobborg a acceptat funcţia nou-creată de director artistic al baletului, iar Alina Cojocaru va dansa în spectacolele de la Bucureşti”, a declarat dirijorul Vlad Conta. Acesta a precizat, totuşi, că spectacolul de duminică nu va avea loc, pentru că partenerul de scenă al Alinei Cojocaru este indisponibil.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014, era Director Artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti, funcţie despre care Tiberiu Soare spune că nu există în organigrama oficială.

Kobborg s-a născut la Copenhaga şi s-a pregătit la Academia de Balet Funen din Odense (Danemarca) iar în 1988, la vârsta de 16 ani, a intrat la Şcoala de Balet Regală Daneză. S-a alăturat Baletului Regal Danez în anul 1989, a devenit solist în 1991 şi prim-solist în 1994.

În 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul următor a primit Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet de la Jackson, SUA, şi Marele Premiu la Concursul Internaţional Nureev din Ungaria. În 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din ”La Sylphide”. A câştigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator şi a primit mai multe premii în Danemarca. În  anul 2009, spectacolul său ”La Sylphide” de la Teatrul Bolşoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.