Imobilul cuprins de un incediu, vineri, face parte din zona istorică dezvoltată a Bucureştiului, între Biserica Batişte şi Grădina Icoanei, şi a aparţinut savantului român Costin D. Neniţescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa, în stil neoromânesc, ridicată la începutul secolului trecut, a aparţinut familiei lui Costin D. Neniţescu, unul dintre cei mai importanţi chimişti români. Casa este înscrisă în prezent în Lista Monumentelor istorice, clădire de patrimoniu, şi nu poate fi demolată. 

Povestea casei a început la 28 aprilie 1908, când fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dimitrie S. Neniţescu, tatăl lui Costin D. Neniţescu, a solicitat o autorizaţie pentru construirea unei reşedinţe pe Strada Şcoalei, potrivit proiectului DincoloDeFatade. 

Clădirea de pe strada Şcoalei nr. 8, a fost reşedinţă atât a unui ministru şi director al Bancii Naţionale, cât şi a unui savant de talie internaţională, motiv pentru care are valoare de patrimoniu. 

Casa a aparţinut urmaşilor familiei. În timp, imobilul s-a degradat şi a fost vandalizat. Mobilierul şi obiectele de artă au dispărut. 

Imobilul este compus dintr-un parter înalt, etaj şi mansardă, iar acoperişul are lucarne, bogat ornamentate, amplasate desupra ferestrelor de la etaj.

Clădirea se află în apropierea câtorva imobile semnificative atât ca valoare arhitecturală, cât şi ca proprietăţi ale unor figuri istorice. În imediata vecinătate a casei din strada Şcoalei nr. 8 se găsea, pe strada Tudor Arghezi, fostă Dionisie, o biserică ce dădea numele acestei străzi, potrivit DincoloDeFaţade. Biserica respectivă, ”Dionisie Mitropolitul”, a dispărut. 

Costin D. Neniţescu (1902-1970), fiul lui Dimitrie S. Neniţescu, a fost unul dintre cei mai importanţi chimişti români, având contribuţii majore în domeniul chimiei organice. Acesta şi-a făcut studiile la Zürich, între 1920-1922, dar, fascinat de lucrările lui Hans Fischer, s-a mutat la München pentru a face doctoratul cu acesta. La întoarcerea în ţară, în 1925, a devenit profesor la Universitatea Bucureşti. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1945, iar membru deplin din 1955. Este fondatorul Centrului de Cercetare a Chimiei Organice al Academiei Române.

Imobilul a fost cuprins de un incendiu puternic, vineri, flăcările izbucnind la acoperişul clădirii. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, în urma incendiului au fost distruse în totalitate mansarda şi acoperişul clădirii-monument istoric.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.