Mihai Şora îl numeşte ”analfabet funcţional” pe Adrian Papahagi, după ce filologul din Cluj-Napoca a criticat pe Facebook mesajul publicat de filosof despre Fidel Castro, insinuând că postările de pe pagina lui Şora ar aparţine soţiei acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă seară, Adrian Papahagi publica mesajul: ”Îi poate spune cineva domnului Şora să n-o mai lase pe nevastă-sa să scrie pe pagina lui de Facebook?”.

Adrian Papahagi (Foto: Facebook)
Adrian Papahagi (Foto: Facebook)

”Eu îl ştiam anticomunist intransigent, nu elegiac şi emoţionat de doctoratul în drept al unui asasin sinistru”, a răspuns unor comentarii Adrian Papahagi, admiţând că făcea referire la mesajul publicat sâmbătă de Şora după anunţul morţii lui Fidel Castro.

Soţia filosofului, Luiza Palanciuc-Şora, a intervenit în discuţie, duminică dimineaţă, catalogând gândul emis de Papahagi drept ”mârlănie”.

”Nu aş fi intervenit aici (pentru că nu mă interesează duhorile calomniatoare, nici emiţătorii lor), însă o fac pentru că am observat că vă aplaudă oameni despre care credeam că au mai multă minte (şi un oarecare respect pentru Mihai Şora)”, a scris Luiza Palanciuc-Şora într-un comentariu.

”O lectură atentă a paginii lui Mihai Şora, de-a lungul anilor, v-ar fi ferit de această mârlănie. Aţi fi putut observa că, pe pagina lui Mihai Şora, se află chiar Mihai Şora: fie sub forma unor înregistrări video, fie în fotografii, fie în scris. Sunt filme şi fotografii în care apare chiar el, nu vreo sosie de-a lui, după cum tot ce este scris reprezintă riguroasa transcriere a însemnărilor pe care le face zilnic, legate sau nu de actualitate: riguroasa transcriere a unor manuscrise. Cei care au studiat opera lui Mihai Şora, care îi cunosc acribia şi verticalitatea, îi cunosc şi stilul, şi rigiditatea în materie de literă scrisă”, a continuat ea.

”A formula o întrebare în felul în care o faceţi dumneavoastră mai sus (cu toată şarja ei calomniatoare şi nivelul ideatic suburban: întâmplător, aveţi o soţie şi îi doresc să nu fie tratată aşa cum faceţi dumneavoastră cu alte soţii) nu doar vă descalifică, dar arată că nu sunteţi solvabil: tocmai pentru că vă agitaţi în numele unor valori creştine. Recitiţi încă o dată postarea lui Mihai Şora: poate că la a doua sau la a treia lectură, cu studiile pe care le aveţi în Occidentul decăzut şi ateu, veţi înţelege ironia fină (şi chirurgicală) din cele câteva rânduri pe care Mihai Şora le-a notat ieri”, a expus Luiza Şora.

Papahagi a răspuns: ”Doamnă Palanciuc-Şora, nu ocupaţi nici dumneavoastră, nici ilustrul dumneavoastră soţ un piedestal care să vă ferească de critică, iar aceasta poate fi formulată şi altfel decât solemn. (...) Când scrii prostii pe Facebook poţi primi chiar şi replici mai glumeţe. Am reacţionat la o postare pe care am găsit-o incompatibilă cu anticomunismul intransigent pe care i-l cunoşteam, şi pe care continuu să o găsesc nedemnă”.

Criticul literar Alex Ştefănescu a punctat: ”În afară de faptul că săvârşiţi o nedreptate flagrantă, gestul dumneavoastră vă face să semănaţi, fie şi numai o clipă, cu ultimul derbedeu de pe stradă”.

În urma acestui schimb de replici, Mihai Şora a scris duminică pentru pagina sa de Facebook: ”Analfabetul funcţional loveşte din nou! De data aceasta, are studii la Sorbona şi spume la gură (cele din urmă prevalând asupra celor dintâi). Dragii mei, nu sunt un admirator al lui Fidel Castro (Doamne fereşte!). Sper că au mai rămas şi oameni care pricep o snoavă şi n-au nevoie doar de propoziţii rudimentare sau de înjurătura groasă pentru a înţelege tâlcul unui mesaj. Există şi alte patiserii (decât spuma la gură) pentru a consemna dispariţia unui dictator”.

Adrian Papahagi a revenit la postarea sa şi a comentat: ”Observ doar că am atins un punct nevralgic, care a declanşat o imensă avalanşă de insulte («analfabet funcţional», «extremist», «pseudo-creştin»). Toate asezonate cu o lectură atent pusă în scenă din I Corinteni, cu icoana în spate şi tot dichisul. Haios, ce să zic”.

Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani. Fratele fostului preşedinte, Raul Castro, a precizat că Fidel Castro, "comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze" a murit pe 25 noiembrie, la ora 22.29, şi că va fi incinerat în cursul zilei de sâmbătă.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008.

”Avea un prenume frumos. Fidel vine din latinescul fides şi trimite la credinţă. Deşi situaţia nu era tocmai simplă în familia Castro, iar băieţelul Fidel a fost, ani la rând, un băieţel ilegitim, părinţii lui au hotărât că el ar trebui, totuşi, botezat: şi l-au botezat la vârsta de nouă ani (ceea ce, până la urmă, nu a contat prea mult, iar micuţul Fidel nu a devenit neapărat creştinul, iubitorul de semeni, adultul responsabil Fidel). În anii ’50, şi-a dat doctoratul în drept: un doctorat de-adevăratelea, cum se făcea pe vremuri (lucru pe care l-ar fi putut învăţa şi fostul nostru premier de la şeful cubanez)”, a scris sâmbătă Mihai Şora despre Fidel Castro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.