Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit o singură sesizare din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) despre înregistrările lui Sebastian Ghiţă, marţi, a declarat, pentru News.ro, Dorina Rusu, membru al forului audiovizual. Ea a precizat că autosesizările pe care le-a formulat pentru fiecare material video transmis de România TV şi preluat de alte televiziuni vor ajunge pe ordinea de zi după ce vor fi încheiate rapoartele de monitorizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de presă News.ro a cerut lămuriri de la CNA în legătură cu sesizările legate de înregistrările lui Sebastian Ghiţă transmise de postul de televiziune controlat de el, România TV, după ce Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a criticat instituţia, marţi, pentru că nu s-a autosesizat, amintind că a trimis 12 sesizări la forul audiovizual. 

”Eu am făcut autosesizare. Dânsa a spus că nu ne-am autosesizat. Eu m-am autosesizat încă de la prima înregistrare. Noi acţionăm numai după difuzare. Legea nu ne permite nouă să interzicem nimic să apară pe post, dar m-am autosesizat. Am avut două şedinţe. O monitorizare durează foarte mult. Aici nu este chestiune de reavoinţă, ci de reafuncţionare a instituţiei din diverse motive. Cei de la monitorizare lucrează foarte mult şi probabil că mai durează. Eu am făcut autosesizare pe fiecare dintre înregistrări. Am întrebat la monitorizare, mi s-a spus că se lucrează la sesizările mele”, a spus Dorina Rusu, pentru News.ro.

Dorina Rusu a precizat că membrii CNA pot cere ca unele monitorizări să fie finalizate cu prioritate, dar că ea nu a solicitat acest lucru pentru înregistrările lui Sebastian Ghiţă, întrucât, oricum, monitorizările în urma autosesizărilor formulate de membrii CNA sunt rezolvate mai repede decât altele.

”Sigur că se poate cere. De obicei când sunt sesizări de la membri se fac mai repede decât celelalte, sau de la instituţii importante. Deci se poate cere în regim de urgenţă, dar ele sunt în desfăşurare. Le discutăm pe rând. Din prima şedinţă, când am anunţat că am făcut autosesizările, deja colegii mei au spus că vreau să interzică să apară pe post, că vreau nu ştiu ce... Nici nu pot şi nici nu am cum să fac asta. Singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să discutăm. Nu are cine să decidă. Eu am cerut monitorizare, se face mai repede decât altele şi sper să se facă cât de curând. Să facem pe rând emisiunile astea este o idee de strategie pe care eu nu am avut cu cine să o discut în acea şedinţă”, a mai spus Dorina Rusu.

Ea a precizat că instituţia a mai primit două sesizări de la DNA în luna decembrie, dar pe situaţia Sebastian Ghiţă instituţia a înregistrat, deocamdată, o singură reclamaţie de la DNA, pentru o emisiune din 13 ianuarie, în care a fost filmată casa Laurei Codruţa Kovesi.

”Pe situaţia asta, ce am vorbit cu doamna director de la monitorizare, pe situaţia cu Sebastian Ghiţă deocamdată este o singură reclamaţie de la DNA pentru o emisiune de pe 13 ianuarie în care a fost filmată casa. Pe aceea eu nu am văzut-o”, a spus Dorina Rusu.

”Ele sunt 12 sesizări (de la DNA, înregistrate în 2016, n.r.), cred că sunt, dar nu sunt pe situaţia asta. Au făcut la CSM şi probabil că de obicei aşa se şi procedează. Sunt multe situaţii în care ei sesizează CSM şi CSM ne sesizează pe noi, după ce discută în şedinţă. Este o procedură care durează ceva. A spus că a făcut 12 reclamaţii. Ea a făcut, într-adevăr multe, dar anul trecut şi sigur că au fost atacuri la sistemul judiciar pe tot parcursul anului, dar nu au fost referitoare la dezvăluirile lui Ghiţă. Cred că a făcut la CSM şi CSM urmează să facă la CNA. Nu cred că sunt ţinute la mapă de Laura Georgescu, că nu ar avea cum să facă aşa ceva. Deci, ele imediat ce sunt primite sunt trimise la Direcţia Monitorizare”, a adăugat ea.

Membrul CNA a precizat, pentru News.ro, că de obicei, înregistrarea unei sesizări durează o zi sau este realizată în aceeaşi zi.

”O zi. Ea de obicei este înregistrată în aceeaşi zi. Nu sunt, nu aveau cum să se rătăcească sesizările de la DNA pe drum”, a spus Dorina Rusu.

Potrivit sesizării DNA referitoare la Sebastian Ghiţă, obţinută de News.ro, este vorba despre emisiunea ”România la raport”, moderată de Andreea Creţulescu, din 13 ianuarie, în cadrul căreia au participat, în calitate de invitaţi, avocatul Sergiu Andon, europarlamentarul PSD. Cătălin Ivan, Mirel Palada şi ziaristul Iosif Buble.

În emisiunea a fost prezentat un reportaj filmat cu camera ascunsă care ar fi fost înregistrat în apropierea imobilului unde locuieşte procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi alţi magistraţi.

Potrivit sesizării, "au fost prezentate fragmente din mai multe înregistrări video cu Sebastian Ghiţă, iar persoanele prezente în studioul emisiunii ar fi făcut afirmaţii mincinoase şi tendenţioase la adresa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a procurorului şef şi a procurorilor şefi adjuncţi, ce ar putea submina autoritatea judecătorească şi ar putea pune sub semnul întrebării deontologia profesională a magistraţilor, decredibilizând DNA şi conducerea instituţiei, prin inducerea ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal".

La rândul ei, Monica Gubernat a declarat, pentru News.ro, că Laura Codruţa Kovesi nu a criticat CNA şi că instituţia a primit o sesizare din partea DNA referitoare la înregistrările lui Sebastian Ghiţă, marţi, care a fost dată în lucru.

”Eu nu cred că ne-a criticat. Nu am citit declaraţiile, dar am văzut o parte din emisiune şi în niciun caz nu ne-a criticat. Pur şi simplu a spus că instituţional ne-a trimis nişte sesizări. CNA-ul s-a autosesizat. Probabil că nu a ştiut doamna Kovesi. A fost public subiectul. Ieri a venit o sesizare din partea DNA şi, evident, a fost înregistrată şi dată în lucru. Probabil că dânsa se referea la sesizările vechi transmise de DNA, nu pe subiectul Ghiţă, pentru că şi noi le-am căutat, am făcut o listă pe care am trimis-o tuturor colegilor mei, în condiţiile în care vor fi întrebaţi de presă, cu toate sesizările venite din pareta DNA şi din partea CSM. Pe subiectul România TV şi subiectul Ghiţă ieri a venit o sesizare. Alte sesizări din partea acestei instituţii nu avem. O parte din sesizările DNA au fost deja discutate, urmând ca cele la care avem deja raport gata sunt deja pe ordinea de zi, probabil că le vom discuta joi, dar sunt de două săptămâni pe ordinea de zi, dar nu am ajuns să le discutăm”, a spus Monica Gubernat.

Răsvan Popescu a spus, la rândul lui, că discutarea cu prioritate a subiectului depinde de preşedinţii de şedinţă.

”Din câte ştiu, pe cazul Ghiţă ieri ne-a venit ceva. Avem o sesizare mai veche din partea DNA care este pe ordinea de zi, a fost şi ieri, şi este în continuare pe ordinea de zi, pe şedinţa următoare. Cred că e legată de nişte chestiuni mai vechi, de nişte atacuri, de nişte referiri la adresa justiţiei şi urmează să vedem noi cum se încadrează şi acum a venit, într-adevăr, ce spunea doamna Kovesi. Nu ştiu pe dinafară, erau mai multe situaţii pe cazul Ghiţă. (Discutarea cu prioritate a subiectului, n.r.) depinde de preşedinţii de şedinţă care urmează. Noi avem un sistem de rotaţie. Sunt mai mulţi colegi care asigură preşedinţia de şedinţă prin rotaţie şi sigur că este posibil să fie adus mult mai în faţă. Încă sunt, totuşi, chestiuni la zi, a spus Răsvan Popescu, pentru News.ro. 

Reprezentanţii CNA au anunţat, miercuri, că şedinţa de joi nu va avea loc, "următoarea şedinţă urmând să fie anunţată în timp util".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi seară, la Digi 24, că are loc un asalt asupra justiţiei, iar una dintre instituţiile care ar trebui să intervină este Consiliul Naţional al Audiovizualului, la care a făcut 12 sesizări, deşi instituţia trebuia să se autosesizeze.

"Suntem obişnuiţi să fim atacaţi zilnic. Ce s-a schimbat este intensitatea acestor atacuri şi modul injust. Pentru că sunt implicate instituţii de presă, iar noi nu le putem răspunde tot timpul. Noi acţionăm instituţional, am sesizat CSM.(...) Singurele instituţii care trebuie să ne apere sunt CSM şi procurorul general. Mai e o instituţie, CNA. Eu am făcut 12 sesizări, deşi ei prin lege ar trebui să se autosesizeze. Sunt situaţii - nu vorbim de critici, pe care le analizăm - aici vorbim de defăimări, de jigniri, de folosirea unor expresii care nu îşi au locul, de manipulări, de trucări ale realităţii. Sunt prezentate poze trucate, documente trucate, care sunt reale. Cred că CNA ar trebui să aibă un rol activ cu privire la aceste situaţii, pe care nu le-am sesizat doar eu", a afirmat Kovesi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.