Artistul român Dan Perjovschi a fost distins, vineri, cu premiul ”Rosa Schapire”, pentru contribuţia sa în arta contemporană, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Muzeul de Artă din Hamburg, unde au participat reprezentanţi ai direcţiilor de cultură ale oraşului, ai Asociaţiei ”Freunde der Kunsthalle”, reprezentanţi ai muzeului, curatori, artişti din Hamburg şi Berlin. El a declarat că în 27 de ani, în Germania a participat la 60 de expoziţii personale sau de grup.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Kasper König, figură proeminentă în lumea artei contemporane, este cel care a selectat artistul pentru primul premiul ”Rosa Schapire”. El a spus că Dan Perjovschi este un artist al trecutului şi al viitorului.

”Dan Perjovschi are un vocabular concret, universal, mereu anti propagandă, anti reclamă, marcat cu markerul. Lucrările sale sunt un punct de referinţă care pot deveni relevante şi peste 20, 30 ani de acum încolo. Există, de exemplu, un desen în aripa nouă, care spune ca ne îndreptam din nou spre anii ‘30, cu menţiunea 2030. Eu sper să nu fie aşa, dar se poate să fie aşa. Asta înseamnă că în tot ceea ce analizează şi evidenţiază, există o fărâmă care ar trebui să ne trezească. Nu este vorba de a premia un artist strălucit, ci de a premia un artist etic strălucit, unul care prezintă o actualitate pe care nu ne-o dorim dar care nu este nici de ignorant. Acesta este punctul forte al lui Perjovschi, îşi face treaba într-un mod lipsit de compromis”, a declarat Kasper König, la evenimentul de decernare a premiului.

La rândul său, Dan Perjovschi a mulţumit organizatorilor şi prietenilor muzeului şi a vorbit despre felul în care face artă: ”Mesajul pe care vreau să-l transmit este bazat de paradoxurile şi contradicţiile vieţii de zi cu zi. Sunt un observator şi un comentator. Dacă iei cuvântul englezesc «crisis», conţine «isis». Isis era deja acolo… Asta este simplă observaţie. Timp de 27 de ani, am participat la 60 de expoziţii personale sau de grup, în Germania. Sunt foarte onorat să primesc acest premiu şi vreau să vă mulţumesc. De obicei, primesc premii alături de Lia, care nu este doar un artist grozav ci şi partenera mea de viaţă şi probabil persoana care se află în spatele a tot ceea ce fac bine. Aşadar, da, mulţumesc foarte mult”.

Odată cu decernarea premiului, a fost deschisă şi expoziţia realizată de Dan Perjovschi în Kunsthalle din Hamburg. El a desenat atât în aripa veche a muzeului, cât şi în cea nouă. Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 octombrie 2016 - 29 ianuarie 2017.

Dan Perjovschi, născut în 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia 1999, Tate Modern (Londra, 2005), Muzeul Ludwig (Köln, 2007) şi Muzeul de Artă Modernă (New York, 2007). Iubitorii de artă din Hamburg îl recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al departamentului de arta contemporana al Kuntshalle Hamburg, Dr. Brigitte Kölle sau de la expozitia Freedom of Speech de la Hamburger Kunstverein. Până acum, în Germania, a avut peste 60 de expoziţii personale şi de grup.

”Rosa Schapire Art Prize” este acordat pentru prima dată de Asociaţia ”Freunde der Kunsthalle” a Muzeului de Artă din Hamburg (Germania). Potrivit organizatorilor, premiul onorează un artist remarcabil, contemporan, a cărui operă de artă se califică drept o contribuţie valoroasă şi strălucită la colecţia unui muzeu tradiţional, dar aspiraţional, precum Hamburger Kunsthalle.

Rosa Schapire (1874-1954) a fost recunoscută de către oamenii din timpul ei ca un pionier grandios în domeniul artei moderne contemporane. Plină de entuziasm şi dorinţa de acţiune, a luptat pentru desfiinţarea percepţiilor tradiţionale în artă. A fost o prietenă, un susţinător şi un avocat pentru arta contemporană. Angajamentul ei înrăit a fost extrem de curajos pentru timpul în care a trăit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.