Medicul Adrian Marinescu, director medical în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, a precizat că lipsa vaccinului a dus la epidemia de rujeolă. Zeci de pacienţi se prezintă încă la spital cu această boală şi numai în ultimele luni, în România, au fost înregistrate 15 decese.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rujeola nu numai acum reprezintă o problemă, am avut diverse perioade. Este mai mult decât evident că lipsa de protecţie prin vaccinare a dus la această situaţie, doar că în afară de decese sau de cifre sunt mult mai multe cazuri când au fost complicaţii, rezolvate, dar nu uşoare. Au fost copii care şi dacă nu au avut forme severe, au avut un interval de timpîn care au fost internaţi, o perioadă de convalescenţă, deci nu a fost deloc simplu”, a declarat Adrian Marinescu, marţi seară, la Medika TV.

Potrivit medicului, rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Pentru mine a fost un semnal de alarmă că aşa cum se întâmplă cu rujeola, se poate întâmpla cu alte boli infecţioase care în 2024 ar putea să fie prevenite prin  vaccinare. De ce nu se întâmălă? Întrebarea e bună, mai ales că după pandemie ne-am fi aşteptat ca lucrurile să fie mult mai clare. Mi se pare că exact invers s-a întâmplat. Principiul vaccinării şi faptul că în loc să mergem înainte, ne-am întors cumva în urmă, în condiţiile în care România a avut perioade , e adevărat, cu multă vreme în urmă, când era în topul  celor vaccinaţi şi era protejată populaţia, pe de altă parte, dacă nu învăţăm din  ceea ce însemană vaccinare, s-ar putea să avem şi alte  situaţii complicate”, mai spune Marinescu.

Adrian Marinescu a explicat şi că rujeola nu este o boală de sezon, aşa cum este gripa.

”Legat de rujeolă nu numai că e o boală a copilăriei, dar nu e o boală de sezon. Deja avem foarte multe luni şi asta indiferent de vreme de când avem rujeolă şi avem în continuare. Avem zeci de cazuri de pacienţi internaţi. E adevărat că de cele mai multe ori, copii şi mai mulţi care se prezintă”, a subliniat Marinescu.

Întrebat ce înseamnă o persoană nevaccinată, Marinescu a explicat că aceasta este un focar de infecţie pentru cei din jur.

”Înseamnă un focar clar de  infecţie şi exemple concrete sunt mai mult decţt clare, ce înseamnă o comunitate, ce înseamnă grădiniţă, ce înseamnă sala de clasă, ce înseamnă cel care merge într-un birou unde sunt mai mulţi oameni, ce înseamnă cel care merge într-un mijloc de transport. Se transmite extrem de  uşor, e transmitere pe cale respiratorie şi exact cum se întâmplă şi la gripă sau SARS CoV-2, cei care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut prin boală, vor face boala. Unii vor face forme uşoare, alţii, din păcate, vor avea şi complicaţii şi  vor ajunge, rar, dar vor putea ajunge inclusiv la deces”, a adăugat Marinescu.

Un număr de 14.879 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost înregistrate, în România, până în 12 mai, cu 894 mai multe faţă de raportarea anterioară, de la finalul lunii aprilie, arată datele Institutului Naţional de Sănătăte Publică (INSP). În total, s-au raportat 15 decese.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.