De la integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au efectuat 170.953 de verificări în aplicaţia eDAC, aproximativ 36.091 doar în ultima săptămână, transmite Poliţia Română de Frontieră. Astfel, au fost descoperite mai multe cazuri ale unor cetăţeni români minori care aveau documentele de călătorie expirare sau care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a putea ieşi din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un exemplu în acest sens este cazul din data de 03.05 2024, de la Aeroportul Craiova, unde, la ora 19:20, o echipă formată din trei poliţişti de frontieră a verificat o persoană de sex feminin, cetăţean român, care însoţea o minoră. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că minora nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, fapt pentru care i-a fost întreruptă călătoria. Persoana însoţitoare şi-a continuat călătoria, iar minora a fost predată unui membru al familiei. Nu este însă singurul caz. Au mai fost două cazuri cu cetăţeni români minori care aveau documentele de călătorie expirate, un caz unde adultul care însoţea minorul nu avea procură din partea tatălui, dar şi unul unde minorul nu deţinea un document de călătorie (avea doar certificatul de naştere). Acestora nu li s-a permis ieşirea din ţară”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române de Frontieră.

Tot de la integrarea în spaţiul Schengen cu cele două frontiere, aeriană şi maritimă, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen. Totuşi, poliţiştii de frontieră desfăşoară, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale, utilizând în acest scop aplicaţia eDAC.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Conform sursei citate, cu ajutorul acesteia, în ultima săptămână, în incinta aeroporturilor au fost constatate următoarele cazuri:

„- şase cetăţeni străini cu şedere ilegală, din care patru având permisul de şedere valabil, însă contractual individual de muncă încetat de peste 90 de zile, dar şi un cetăţean român care avea emis de către o instanţă din România un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Cel mai recent caz este cel din 04.05.2024, din jurul orei 15:00, când o patrulă formată din doi poliţişti de frontieră, în timp ce desfăşurau atribuţiile de serviciu în Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, a depistat o persoană de sex masculin care le-a generat suspiciuni prin prezenţa în zonă. În continuare, colegii noştri au procedat la legitimarea şi identificarea celui în cauză, stabilind că este cetăţean din Bangladesh. În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în şedere ilegală în România, având permisul de şedere expirat din data de 13.07.2023. De asemenea, contractul de muncă încetase, depăşind cele 90 de zile rămase de şedere pe teritoriul României, fapt pentru care persoana în cauză a fost preluată de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.