În încercarea de a deveni al doilea cel mai mare partid politic din România, la doar cinci ani de la înfiinţare, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a pus ochii pe alegători care locuiesc în sate subdezvoltate, cu acces redus la servicii publice, inclusiv la asistenţă medicală, scrie Reuters într-un reportaj realizat cu ocazia unei caravane medicale a AUR la Ludeşti, în judeţul Dâmboviţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România are una dintre cele mai puţin dezvoltate infrastructuri de sănătate din UE, iar datele Eurostat arată că a avut cea mai mare rată de mortalitate din blocul comunitar, atât pentru bolile care pot fi prevenite, cât şi pentru cele care pot fi tratate. După ce a construit un singur spital în ultimele trei decenii, guvernul de coaliţie a semnat contracte pentru construirea a două unităţi regionale finanţate de UE în acest an, explică Reuters.

În întreaga Europă, notează Reuters, sondajele arată că deteriorarea accesului la serviciile medicale este un factor cheie al popularităţii partidelor ultranaţionaliste şi eurosceptice, care se aşteaptă să obţină un număr record de voturi la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În România, unde nevoile medicale raportate ca fiind nesatisfăcute sunt duble faţă de media Uniunii Europene, AUR a echipat mai multe camioane mari cu echipamente medicale. Caravana străbate România de aproape un an, iar medicii şi asistentele voluntare oferă analize de sânge, scanări, servicii oftalmologice şi stomatologice, scrie Reuters.

Plătită cu fonduri de partid şi donaţii private, caravana AUR a fost în peste 110 sate din 37 de judeţe, vizitând peste 20.000 de pacienţi în ultimele 10 luni. Camioanele au costat în total un milion de euro, inclusiv dotarea lor cu aparatură medicală. Analizele de sânge, cu rezultate pe loc, costă 120 de lei (26 de dolari) de pacient. Medicii sunt în principal membri de partid, atraşi, spun ei, de accentul pus de AUR pe patriotism, valorile tradiţionale ale familiei şi credinţă. Mulţi dintre ei candidează la alegerile europene şi locale, ambele programate pentru 9 iunie. AUR s-a angajat să stimuleze serviciile medicale regionale şi să se concentreze pe prevenţie.

Claudiu Târziu, vicelider AUR şi candidat la PE, a declarat pentru Reuters că partidul şi-a propus să câştige 10 din cele 33 de locuri ale României în Parlamentul European şi să lucreze cu alte "grupuri cu idei asemănătoare" pentru a schimba ceea ce el spune că sunt politicile "distructive" ale Ursulei von der Leyen privind imigraţia şi energia verde. Partidul speră să se alăture conservatorilor şi reformiştilor europeni (ECR) în Parlamentul European, unde se află Fraţii din Italia ai Georgiei Meloni şi opoziţia poloneză Lege şi Justiţie (PiS), a spus el, deşi AUR este, de asemenea, în contact cu gruparea de extremă dreapta Identitate şi Democraţie. "Nu suntem deloc singuri", a spus el, comparând AUR cu partidele Fraţii şi Liga, PiS, Vox din Spania şi Chega din Portugalia.

Sondajele arată că AUR, ai cărui membri au intrat în conflict cu minoritatea etnică maghiară din ţară şi ai cărei lideri s-au opus introducerii Holocaustului şi a istoriei evreieşti în programa şcolară, ar putea obţine 16%-20% din voturi la alegerile europene, faţă de 9% cât a obţinut la scrutinul naţional din 2020, menţionează Reuters, care precizează că  AUR se opune cotelor de imigraţie şi ajutorului militar acordat Ucrainei. "Nu suntem împăcaţi cu modul în care Uniunea Europeană forţează statele membre să participe la efortul de război al Ucrainei, deşi înţelegem situaţia Ucrainei şi am oferit tot sprijinul pe care l-am putut oferi ca stat", a declarat Claudiu Târziu. "Nu putem amaneta viitorul cetăţenilor noştri de dragul vecinilor noştri", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.