Preşedintele rus Vladimir Putin efectua o vizită în oraşul chinez Harbin (nord-est) vineri, în a doua zi a unei vizite în centrul căreia se află promovarea comerţului între cele două ţări şi căutarea unei susţineri sporite în războiul rus împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sosit joi dimineaţa la Beijing, liderul rus se află în prima sa vizită în străinătate după de a fost reales în martie şi a doua vizită în China după mai bine de şase luni.

El a fost primit de Xi Jinping, iar cei doi au apărat împreună axa Beijing-Moscova ca factor de ”stabilitate” şi ”pace” în lume.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Relaţia diplomativcă şi comercială între China şi Rusia s-a consolidat puternic după invazia Ucrainei, în februarie 2022.

Gigantul asiatic este în prezent un colac de salvare economică curcial pentru Rusia, afectată de sancţiuni occidentale dure. Însă el este criticat din cauza acestei susţineri de către comunitatea occidentală.

Schimburile comerciale chinezo-ruse au depăşit 2202 de miliarde de euro în 2023, potrivit Vămii chineze.

Vizita lui Vladimir Putin la Harbin relevă voinţa rusă de a creşte şi mai mult relaţia comercială între cele două ţări.

Oraşul Harbin, cu zece milioane de locuitori, se află la câteva sute de kilometri de frontiera cu Rusia şi este crucial în schimburi comerciale şi culturale între Beijing şi Moscova.

TÂRG COMERCIAL

Preşedintele rus asista vineri la ceremonia de deschidere a unui Târg Comercial Rusia-China, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, însoţit de vicepreşedintele chinez Han Zheng.

Cu câteva ore înaimte de plecare, Vadimir Putin s-a felicitat cu privire la înaintarea în Ucraina a armatei ruse, care a revendicat cucerirea mai multor localităţi în regiunea herkov (nord-est).

Însă, în paralel, comunitatea internaţională exercită presiuni tot mai mari asupra Chinei, pentru ca Beijingul să-şi înceteze susţinerea economiei ruse.

Statele Unite au trasat o linie roşie Beijingului, şi anume să nu furnizeze în mod direct armament Rusiei, şi spun că nu au găsit până în prezent proba că a încălcat-o.

Însă Washingtonul consideră că orice ajutor economic chinez permite Moscovei să-şi consolideze producţia de rachete, drone şi tancuri.

Presiunile încep să-şi facă efectul, iar exporturile chineze către vecinul rus au scăzut în martie şi aprilie, după ce Washingtonul a ameninţat să sancţioneze instituţiile financiare care susţin efortul de război rus.

”LA DOUĂ CAPETE”

Beijingul şi Moscova consideră, în comunicatul lor comun de joi, că este ”necesar” să se evite orice decizie care să contrinuie la o ”prelungire a ostilităţilor şi la o nouă escaladare a conflictului”.

Ele şi-au exprimat acordul asupra unei ”soluţii paşnice” la război.

În urma unei întâlniri la Palatul Poporului, cei doi preşedinţi au luat parte la o întâlnire mai informală, la o ceaşcă de ceai, în complexul Zhongnanhai, reşedinţa liderilor de rang înalt ai regimului, în centrul Beijingului.

Televiziunea de stat chineză l-a arătat pe Xi luându-l în braţe pe Putin după discuţii, în cursul cărora liderul chinez a pledat în favoarea unei ”Conferinţe Internaţionale de Pace recunoscute de Rusia şi Ucraina”.

Niciun element nu arată însă că Moscova şi Kievul sunt pregătite de un dialog direct.

Ucraina subliniază că acest lucru ar servi doar să-i permită Rusiei să câştige timp pentru a pregăti un nou asalt.

La câteva ore după întâlnirea între cei doi şefi de stat, Statele unite au dat asigurări joi că Xi Jinping nu poate ”juca la două capete”, consolidându-şi relaţiile cu Occidentul şi, în acelaşi timp, cu Rusia.

China ”nu poate avea şi pâinea şi cuţitul”, a dat asigurări în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

”Ea nu poate juca la două capete şi vrea relaţii (mai bune) cu Europa şi alte ţări continuând în acelaşi timp să alimenteze cea mai mare ameninţare, de mult timp,  la adresa securităţii europene”, a subliniat el, referindu-se la războiul purtat de Rusia în Ucraina de peste doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.