Premierul suedez Ulf Kristersson se declară joi pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, în urma unei invitaţii a acestuia din urmă la o discuţie despre aderarea Suediei la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Finalizarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO în Parlamentul ungar va crea o bază solidă în vederea avansării în relaţiile noastre bilaterale”, îi transmite Ulf Kristersson lui Viktor Orban într-o scrisoare pe care AFP scrie că a consultat-o.

Ungaria este ultimul stat membru NATO care nu a aprobat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Premierul suedez afirmă în această scrisoare că va dori să discute despre acest subniect, la Budapesta, ”la un moment oportun” pentru ambele ţări.

”Vom avea de asemenea o oportunitate de a ne întâlni la importantul Consiliu al Uniunii Europene, la Bruxelles, la 1 februarie”, subliniază Ulf Kristersson.

Parlamentul turc a ratificat marţi seara adearea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, după 20 de luni de tătăgănări, iar Ungaria a devenit astfel ultimul stat membru NATO refrectar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să promulge în mjod oficial acest text.

Budapesta, care şi-a exprimat susţinerea de principiu a aderării Suediei la NATO, tergiversează de luni de zile o ratificare şi îndeamnă Stockholmul să-şi înceteze politica de ”denigrare” a Guvernului ungar, pe care-l acuză de derive autoritariste.

Viktor Orban l-a invitat marţi pe omologul său suedez în Ungaria, evocând necesitatea ”construirii unei încrederi reciproce solide” printr-un ”dialog politic mai intens”.

Ministrul suedez de Extene a răspuns cu răceală acestei invitaţii, subliniind că Suedia ”nu are motive” să negocieze în prezent cu Ungaria.

O aderare la NATO necesită o ratificare a tuturor membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.