Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frontiera Poloniei cu Belarus a fost un punct fierbinte de când migranţii au început să sosească acolo în 2021, după ce Minskul, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu, oferind o nouă rută neoficială spre Europa - o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, relaţiile au devenit şi mai tensionate, Varşovia crescând cheltuielile pentru apărare şi acuzând Minskul şi Moscova de încercări de destabilizare a Poloniei.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Am decis să investim 10 miliarde de zloţi în securitatea noastră şi, mai presus de toate, într-o graniţă estică sigură", a declarat premierul Donald Tusk într-o conferinţă de presă. "Începem un proiect major pentru a construi o frontieră sigură, inclusiv un sistem de fortificaţii, precum şi decizii de amenajare şi de mediu care vor face această frontieră imposibil de trecut pentru un potenţial inamic."

Tusk nu a dat mai multe detalii despre ce fel de fortificaţii vor fi construite.

Guvernul anterior a construit un gard la graniţa dintre Polonia şi Belarus, lung de peste 180 km şi înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migraţiei ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere şi senzori care monitorizează frontiera.

Tusk anunţase la începutul lunii mai planuri de consolidare a frontierei estice, dar fără a oferi detalii.

De asemenea, Tusk a declarat că va discuta luni cu Banca Europeană de Investiţii despre finanţarea de 500 de milioane de zloţi pentru componenta de satelit a "European Sky Shield Initiative".

"European Sky Shield Initiative" este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome al Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.