Festivalul Cinepolitica revine la Bucureşti, în perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu şapte proiecţii de lungmetraje de ficţiune şi documentare, pe teme politice şi sociale de actualitate, majoritatea în premieră naţională, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul proiecţiilor şi biletele sunt disponibile în reţeaua Eventbook.

Evenimentul debutează joi, de la ora 19.30, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu proiecţia în premieră naţională a documentarului „War and Justice” (r: Michele Gentile, Marcus Vetter / Germania / 2024). „War and Justice” este primul şi singurul thriller vérité despre Curtea Penală Internaţională (CPI), realizatorii beneficiind de acces fără precedent la Benjamin Ferencz (procurorul Proceselor de la Nürnberg), Luis Moreno-Ocampo (fost procuror CPI) şi Karim Khan (actualul procuror). Regizorii Marcus Vetter şi Michele Gentile îl însoţesc pe Luis Moreno-Ocampo în jurul lumii, în timp ce acesta, în parteneriat cu actriţa şi activista Angelina Jolie, dar şi cu fostul procuror Benjamin Ferencz, se poziţionează ferm împotriva războaielor din Congo, Libia, Siria şi Ucraina, acordând un interes special atrocităţilor la adresa copiilor. Film selecţionat şi premiat la FilmFest München.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Vineri, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, seria continuă cu producţia maghiară „Blocada / Blockade” (r: Tősér Ádám / 2022). Aducând fiorul unui thriller politic, filmul ne aminteşte de zilele controversate, pline de tensiune din octombrie 1990. Filmul este bazat pe evenimente reale şi prezintă figuri politice din istoria recentă a Ungariei. Film distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Filmului Maghiar de la Los Angeles 2023 şi câştigător a numeroase distincţii în cadrul Premiilor Cinematografiei Maghiare 2023.

Tot în programul zilei de vineri, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, o premieră naţională de neratat: lungmetrajul de ficţiune „Shikun” (2024), o producţie Israel / Franţa / Elveţia / Brazilia / Marea Britanie, în regia lui Amos Gitai, câştigător al Trofeului Cinepolitica 2016, cu pelicula Yitzhak Rabin, ultima zi. O metaforă pătrunzătoare şi o mostră de teatru absurd, drama Shikun a fost prezentată în premieră la Berlinale Special 2024. Amplasat într-o clădire multifuncţională israeliană, numită Shikun, şi inspirat de clasica piesă de teatru „Rinocerii” de Eugen Ionesco, filmul este o colecţie de episoade dramatice despre ascensiunea autoritarismului, pe măsură ce unele personaje din medii şi generaţii diferite se transformă în rinoceri, altele rezistă.

Sâmbătă, de la ora 18:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, va fi proiectată drama iraniană „Terrestrial Verses” (r: Ali Asgari, Alireza Khatami / 2023) ce explorează dinamica puterii din societatea iraniană contemporană, având la bază teoriile lui Foucault despre biopolitică şi bioputere. Filmul urmăreşte oameni obişnuiţi din toate categoriile sociale, în timp ce navighează prin constrângerile culturale, religioase şi instituţionale impuse de diferite autorităţi sociale, de la profesori la birocraţi. Episoade tulburătoare, pline de umor sau de emoţie, surprind spiritul şi determinarea oamenilor în mijlocul adversităţii, oferind un portret nuanţat al unei societăţi complexe. Film din selecţia oficială Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023.

Tot în programul zilei de sâmbătă, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, un lungmetraj de ficţiune în premieră naţională: „The Goldman Case” (r: Cédric Kahn / Franţa / 2023). Acţiunea se petrece în noiembrie 1975, la Paris, unde audierea activistului evreu de extremă stângă Pierre Goldman este gata să înceapă. Condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru jafuri armate, dintre care unul a dus la moartea a două femei, Goldman pledează nevinovat la acuzaţiile de crimă. Procedurile judiciare puternic mediatizate îl transformă pe Goldman într-un personaj romantic şi un erou al stângii intelectuale, chiar şi când relaţia cu tânărul său avocat Georges Kiejman se destramă. Mereu animat de idealurile sale, Goldman îşi transformă propriul proces în haos, riscând o condamnare la moarte. The Goldman Case prezintă un portret psiho-patologic al unui revoluţionar militant, dar şi al unei societăţi sfâşiate de tipare de rasism şi nedreptate care sunt încă virulente astăzi. Film din selecţia Quinzaine des cinéastes, Cannes 2023.

Seria Cinepolitica se încheie duminică cu două proiecţii în premieră naţională. De la ora 18:00, documentarul „Norwegian Democrazy” (r: Fabien Greenberg, Bård Kjøge Rønning / 2024), selecţionat la HotDocs Toronto şi DokFest München. În Norvegia, un rasist decide să ardă Coranul ca act de liberă exprimare. Aceasta este logica din spatele cascadoriilor publicitare pe care Lars Thorsen le întreprinde pentru popularizarea grupării sale islamofobe, Stop the Islamization of Norway (SIAN). Pentru a înţelege strategiile şi mecanismele interne ale SIAN, realizatorii se prezintă ca jurnalişti neutri lui Thorsen şi adepţilor săi. Timp de trei ani, ei îl urmăresc pe acest fanfaron care îndeamnă pe oricine, în pieţe publice sau în parcări, să-i dezbată retorica şi apoi se ascunde în spatele legii atunci când convingerile sale sunt contestate.

De la ora 20:00, lungmetrajul de ficţiune „The Monk and The Gun” (2023), o producţie Bhutan, Taiwan, Franţa, SUA, Hong Kong, în regia lui Pawo Choyning Dorji. Acţiunea se petrece în 2006, în Regatul Bhutan. Internetul şi televiziunea au ajuns în sfârşit în regiune, precum şi cea mai mare schimbare dintre toate: democraţia. Pentru a-i învăţa pe oameni cum să voteze, autorităţile organizează o simulare electorală, dar localnicii nu par convinşi. Călătorind în Bhutanul rural, unde religia este mai importantă decât politica, supervizorul electoral descoperă că un călugăr planifică o ceremonie misterioasă pentru ziua alegerilor. Film din selecţia oficială Toronto International Film Festival 2023, Premiul Publicului la Roma, aflat pe lisa scurtă a nominalizărilor la Premiile Oscar în 2024.

Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/festival/cinepolitica) şi în reţeaua partenerilor Eventbook, la preţul de 20 de lei (preţ întreg) şi 12 lei (preţ redus pentru elevi/studenţi şi pensionari).

Ajuns la a XII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, UCIN, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, Goethe Institut Bucureşti şi Cinema Muzeul Ţăranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.