Firma de capital de risc Accel a atras 650 de milioane de dolari pentru un al optulea fond care vizează investiţii în startupuri europene şi israeliene aflate în stadiu incipient, un semn că piaţa de capital de risc ar putea da semne de redresare, printre ţările menţionate ca interesante fiind Lituania şi România, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firma, care a făcut pariuri timpurii prolifice cu aplicaţia de social media Facebook şi serviciul de streaming de muzică Spotify, a declarat într-un comunicat că a constituit fondul pentru ”sprijinirea fondatorilor ambiţioşi care construiesc companii globale care definesc categoriile” în Europa şi Israel.

Harry Nelis, partener general la Accel, a declarat că ecosistemul tehnologic european în special a evoluat semnificativ în cei aproape 25 de ani de când şi-a deschis biroul din Londra ca fond separat, în 2000.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Mediul s-a schimbat semnificativ de atunci. Oamenii ne-ar întreba dacă Europa poate genera rezultate de un miliard de dolari?. Acum, există peste 360 de unicorni susţinuţi de riscuri în Europa şi Israel, iar întregul ecosistem a evoluat de la unul care a strâns capital de aproximativ 1 miliard de dolari la 66 de miliarde de dolari în 2023”, a declarat Nelis pentru CNBC.

Nelis a spus că Europa produce acum un bazin de talente mai promiţător, datorită unui grup de angajaţi cu experienţă din alte companii care au atins statutul de unicorn, devenind ei înşişi fondatori de noi companii.

Un raport lansat de firmă anul trecut, care citează datele Dealroom, a arătat că angajaţii a 248 de unicorni finanţaţi prin capital de risc din regiune au alimentat 1.451 de noi startupuri tehnologice din Europa şi Israel.

Nelis a remarcat că există zone geografice emergente în Europa cărora investitorii nu le acordă atât de multă atenţie, dar care arată un potenţial imens în inovarea tehnologică.

El a numit Lituania şi România ca exemple de ţări în care apar succese tehnologice majore. În Lituania, de exemplu, piaţa second-hand Vinted este acum o companie ”unicorn” de 4,5 miliarde de dolari, în timp ce în România, UiPath a atras o evaluare de 10,9 miliarde de dolari pe pieţele publice.

Accel se aşteaptă să investească în 25 - 30 de companii din noul său fond, pentru început.

Lansarea celui de-al optulea fond european al Accel vine pe măsură ce finanţarea pentru startupurile tehnologice cu o creştere mare a scăzut puternic în ultimii doi ani. Asta pentru că incertitudinea macroeconomică cauzată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, împreună cu rate mai mari ale dobânzilor de la băncile centrale, au provocat o oarecare resetare a evaluărilor companiilor tehnologice.

În acest context, capacitatea Accel de a strânge un fond atât de mare pentru întreprinderi europene şi israeliene sugerează că mediul sumbru pentru tehnologie ar putea da semne de relaxare.

Firma a reuşit să închidă finanţarea pentru cel de-al optulea fond pentru regiune în doar câteva luni, potrivit unei surse familiare cu chestiunea, care vorbeşte sub rezerva anonimatului, deoarece detaliile nu sunt publice.

Plural, o firmă de capital de risc înfiinţată de fondatorii Wise, Skype şi Songkick, şi-a strâns propriul fond de 400 de milioane de euro (431 de milioane de dolari) în ianuarie, pentru a sprijini startupurile de tehnologie din Europa.

Firma de capital de risc axată pe climă, World Fund, a închis un fond de 300 de milioane de euro în martie.

Magnus Grimeland, CEO al investitorului de seminţe Antler, a declarat pentru CNBC, la începutul acestui an, că activitatea de risc în faza iniţială şi evaluările companiilor private au crescut de la începutul acestui an - şi se aşteaptă ca Europa să urmeze tendinţa.

”Este pe cale de revenire. Vedem mult mai multă activitate în portofoliu. În New York, am făcut opt investiţii în ianuarie, iar şapte dintre ele au deja investiţii ulterioare. SUA tinde să acţioneze întotdeauna mai repede”, a spus Grimeland într-un interviu acordat la biroul Antler din Londra, în martie.

Oportunitatea AI a Europei

Chiar dacă finanţarea startupurilor a scăzut, totuşi, entuziasmul faţă de inteligenţa artificială a dus la o avalanşă de capital care se îndreaptă către startupurile care se concentrează pe AI. De exemplu, OpenAI, Anthropic şi Cohere au strâns miliarde de dolari.

Nelis a sugerat că Accel nu vrea să se distragă şi să se concentreze doar pe o zonă populară precum AI cu cel mai recent fond al său. În schimb, a spus el, firma se va concentra pe folosirea filozofiei sale ”minte pregătită” – care încurajează o concentrare profundă şi o abordare disciplinată şi informată a investiţiilor – pentru a aborda următoarele pariuri de pornire.

”Suntem norocoşi că, cu DeepMind aici, la Londra, şi cu Fair [Facebook AI Research] din Paris, există cel puţin două centre mari care au o mare experienţă în domeniul inteligenţei artificiale. Împreună cu centrele mai mici din Europa, credem că Europa este extrem de bine poziţionată pentru a crea câteva companii importante de AI, în acelaşi mod în care am creat afaceri importante”, a spus Nelis pentru CNBC.

Nelis a spus că modul în care Accel se gândeşte la AI poate fi împărţit în trei straturi: stratul ”model de bază”, referindu-se la algoritmii care stau la baza sistemelor AI avansate, ”stratul de instrumente”, care ajută aplicaţiile care stau deasupra acestor algoritmi să ruleze, şi ”stratul de aplicare”.

El a adăugat că crede că Europa va excela în ceea ce priveşte companiile de aplicaţii AI, spre deosebire de modelele de bază în care giganţii tehnologici din SUA au un mare avantaj.

”Aşteptările mele sunt că Europa va genera nişte aplicaţii AI cu adevărat interesante. Stratul de bază este un strat în care cel puţin deocamdată operatorii tradiţionali din SUA au în prezent un avantaj real – au avantajul puterii de calcul, seturi de date mari şi o mulţime de capital”, a declarat Nelis.

Compania a investit anterior în Synthesia, un startup de AI generativ de 1 miliard de dolari susţinut de producătorul american de cipuri Nvidia, care ajută companiile să facă prezentări cu avatare generate de AI.

Victor Riparbelli, CEO şi cofondator al Synthesia, a declarat pentru CNBC că compania sa a colaborat cu Accel anul trecut, deoarece echipa firmei ştie ”cum să atingă echilibrul potrivit între tehnologia vizionară şi cea utilă”.

”În ultimul an, au existat o mulţime de demonstraţii interesante şi poate prea multă efervescenţă în industria AI. A fost foarte important pentru noi să colaborăm cu un fond care este la fel de concentrat ca şi noi pe furnizarea de valoare reală şi tangibilă a afacerii”, a spus Riparbelli pentru CNBC, prin e-mail.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.