Documentarul "Songs of Earth/ Cântecele Pământului" (r. Margreth Olin) va fi proiectat anul acesta, în premieră la Braşov, la ediţia a doua a LYNX Festival (4 - 9 iunie). Documentarul este produs de unul dintre cei mai prolifici realizatori de film germani, Wim Wenders ("Wings of Desire", "Paris, Texas", "Until the End of the World", "Perfect Days"), nominalizat şi laureat de-a lungul carierei sale la numeroase festivaluri mari de film, inclusiv la Cannes, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Songs of Earth/ Cântecele Pământului" este o compoziţie audio-vizuală a forţelor fundamentale ale pământului, iar camera de filmat poartă spectatorul din interiorul celor mai mici componente ale naturii, către panoramele sălbatice din exterior. Tatăl regizoarei este ghidul care poartă publicul prin cea mai pitorească vale a Norvegiei, în care a crescut şi unde generaţii au trăit alături de natură pentru a supravieţui. Sunetele pământului se armonizează pentru a crea muzică din această călătorie uluitoare.

Margreth Olin este o cunoscută regizoare şi producătoare din Norvegia, având în palmares nu mai puţin de 13 filme şi 26 de premii onorifice pentru implicarea sa constantă în lupta pentru drepturile omului. Printre cele mai apreciate producţii cinematografice pe care le semnează se numără "The House of Angels", "My Body", "The Oslo Opera House", precum şi "Cathedrals of Culture", unde este una din cei şase regizori ai seriei, alături de Wim Wenders şi Robert Redford. Pentru filmul "Self Portrait" (2020) a primit nu mai puţin de şapte premii internaţionale. În 2022 a primit premiul Anders Jahre Culture, cea mai importantă distincţie în Norvegia pentru eforturile în domeniul cultural, alături de nume precum Joachim Trier, Deeyah Khan şi Nils Gaup.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

„Peste trei săptămâni începe ce-a de-a doua ediţie LYNX Festival şi abia aştept! Am vorbit despre cum unul dintre obiectivele acestui proiect este acela de a trezi curiozitatea oamenilor pentru natură şi pentru protejarea ei, despre cum a cunoaşte este cea mai rapidă cale către a iubi şi către dorinţa de a ocroti. Anul acesta, complementar filmelor educative cu care v-am obişnuit, aducem două experienţe cinematografice diferite. Prima dintre ele este producţia care va deschide festivalul, Songs of Earth, propunerea Norvegiei la Premiile Oscar, o meditaţie profundă asupra relaţiei om-natură privită din perspectiva ciclului universal al vieţii. Sperăm că filmul va inspira publicul către reflecţie interioară cu privire la ceea ce trăim atunci când contemplăm natura şi care este locul nostru în cadrul ei. Cea de-a doua experienţă este producţia BBC Earth, Antarctica, narată de cunoscutul actor britanic Benedict Cumberbatch, un film 3D care propune spectatorului o călătorie imersivă într-una dintre cele mai aspre şi izolate regiuni geografice din lume. Totul sub premisa pertinentă conform căreia ceea ce se întâmplă acolo ne impactează pe noi toţi. În spiritul acestei idei care conectează, închei spunând că vă aşteptăm la Braşov!”, a declarat Matei Truţa, directorul festivalului şi vicepreşedintele Asociaţiei România Sălbatică.

"Antarctica" (r. Fredi Devas) este un documentar uluitor despre unul dintre cele mai misterioase teritorii ale Terrei - cel mai rece, cel mai uscat şi cel mai vântos loc de pe Pământ, dar în care numeroase vieţuitoare prosperă. Deşi atât de izolate de noi, Antarctica şi Oceanul de Sud care o înconjoară, au un rol vital pentru întreaga planetă, reglând curenţii oceanici, nivelul mărilor şi reţinând cantităţi enorme de carbon. Va fi nevoie de cooperare şi colaborare la nivel mondial pentru a le proteja şi pentru a asigura sănătatea viitoare a planetei noastre. Toate acestea sunt povestite cu vocea actorului Benedict Cumberbatch, cunoscut publicului larg pentru rolurile sale din filme precum "Doctor Strange", "The Imitation Game" şi "The Hobbit".

Un alt eveniment important din programul celei de-a doua ediţii a LYNX Festival îl reprezintă vernisajul expoziţiei şi ceremonia de premiere a celei de-a XV-a ediţii a Concursului internaţional de fotografie de natură Milvus Photocontest, cel mai important concurs de fotografie de natură din România, organizat de Grupul Milvus (Asociaţia de Protecţie a Păsărilor şi Naturii) şi Forona (Organizaţia Fotografilor de Natură din România).

La ediţia de anul acesta s-au înscris în concurs un număr de 235 fotografi, din 38 de ţări, cu nu mai puţin de 1.600 de imagini, distribuite în categoriile Natură, Viaţa Sălbatică, Natura României şi Junior. Juriul de anul acesta a fost format din fotografii de natură Dan Dinu, Dorin Bofan, Kerekes István, Daniel Mîrlea şi Zoltán Gergely-Nagy.

Anul trecut Marele Premiu a fost acordat lucrării intitulate „Sorry sight”, a fotografului Lalith Ekanayake din Sri Lanka, o imagine cu un impact emoţional puternic – elefanţi indieni în căutare de mâncare printre movile de gunoaie şi deşeuri.

„Deşi când am aflat iniţial de acest concurs, intenţia mea era să mă număr la un moment dat printre câştigători, din 2022 am ajuns să fac parte din echipa de organizare, ca manager al concursului. O decizie pe care nu o regret, pentru că alături de o echipă extraordinară ne propunem să sărbătorim în fiecare an nu doar frumuseţea lumii naturale, ci şi poveştile şi emoţiile surprinse prin obiectivul fotografilor care participă la concurs. În premieră pentru ediţia din acest an am introdus o categorie dedicată exclusiv fotografilor sub 16 ani, gândită cu scopul de a-i încuraja să îşi exprime creativitatea şi să îşi urmeze pasiunea.”, a declarat Mircea Sasu, managerul concursului.

Programul complet al festivalului, precum şi biletele pentru proiecţii şi evenimente vor fi disponibile în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.