Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu sociologic din care reiese că 34-36 la sută dintre medici au burnout, iar 58 la sută dintre cei tineri vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, 80 la sută dintre medicii chestionaţi au teamă de malpraxis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul trecut am făcut acest studiu sociologic, făcut de nişte profesionişti de la Fcaultatea  de Sociologie a Universităţii Bucureşti, la care au răspuns 8.121 de medici, deci o populaţie foarte bună. Ne-au interesat 3 direcţii, Prima, burnoutul. Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a declarat Daniel Coriu, la Medika TV, miercuri seară.

În acelaşi studiu, medicii au fost întrebaţi despre intenţia de a părăsi România.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”A doua direcţie  a fost intenţia de migraţie externă. Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a precizat Coriu.

A treia direcţie a vizat malpraxisul.

”A treia direcţie  a fost teama de conflict litigios şi malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (..,) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interesul foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa... Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.