Preşedintele american Joe Biden şi rivalul republican Donald Trump au acceptat miercuri să se confrunte în două dezbateri, la 27 iunie şi 10 septembrie, pregătind cele mai aşteptate momente cu miză de până acum în cursa pentru Casa Albă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aşa cum aţi spus: oriunde, oricând, în orice moment, în orice loc", a declarat Biden pe reţelele sociale.

Trump l-a numit pe Biden "cel mai prost debater" cu care s-a confruntat vreodată. "Sunt pregătit şi dispus să dezbat cu Joe cel Corupt în cele două momente propuse, în iunie şi septembrie", a postat el pe reţelele de socializare.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Potrivit CNN, prima dezbatere va avea loc la 27 iunie în studioul lor din Atlanta, fără public, şi va fi moderată de prezentatorii Jake Tapper şi Dana Bash. Georgia este unul dintre cele mai disputate state la alegerile din noiembrie.

De asemenea, candidaţii au acceptat o invitaţie din partea ABC, care va găzdui o a doua dezbatere la 10 septembrie.

O dezbatere separată pentru vicepreşedinţi a fost propusă pentru luna iulie, după Convenţia Naţională Republicană.

Principalele diferenţe între cele două părţi au rămas în ceea ce priveşte termenii angajamentului. Biden a declarat că va participa la aceste două dezbateri în cadrul unor reguli stricte, pentru a evita întreruperile, în timp ce Trump a cerut mai mult de două dezbateri şi un loc foarte mare "pentru a stârni emoţie".

Dezbaterile, care vor atrage o audienţă de zeci de milioane de telespectatori, sunt pline de riscuri pentru ambii candidaţi, care au o cursă strânsă şi se confruntă cu un entuziasm scăzut din partea alegătorilor.

Consilierii lui Biden cred că dezbaterile i-ar putea face rău lui Trump, expunându-i poziţiile în privinţa unor probleme, inclusiv avortul, pe care le consideră vulnerabilităţi politice.

Consilierii lui Trump îl consideră pe Biden predispus la gafe verbale care ar putea amplifica îngrijorările alegătorilor cu privire la vârsta preşedintelui în vârstă de 81 de ani. Trump va avea 78 de ani în momentul în care va avea loc prima dezbatere.

"Ambii candidaţi vor fi supuşi unei examinări mai mari decât au fost vreodată din cauza vârstei lor", spune Alan Schroeder, profesor emerit la Northeastern University, care a scris cartea "Dezbaterile prezidenţiale: Afaceri riscante de pe terenul de campanie". El a numit dezbaterea "unul dintre singurele momente în care candidaţii nu au un control total".

Prima dezbatere ar urma să aibă loc după încheierea, la 15 iunie, a summitului G7 din Italia şi după procesul penal al lui Trump de la New York.

DETALIILE URMEAZĂ SĂ FIE PUSE LA PUNCT

Propunerea de dezbatere a lui Biden, prima ofertă formală a campaniei sale, a renunţat la tradiţia veche de zeci de ani a celor trei dezbateri din toamnă şi a cerut negocieri directe între campaniile lui Trump şi Biden cu privire la reguli.

Întrebat despre vreo preferinţă în privinţa formatului sau a subiectelor, purtătorul de cuvânt al campaniei Biden-Harris, Michael Tyler, a declarat că mai rămân de pus la punct unele detalii.

Decizia de a accepta dezbaterile arată că Biden este dispus să îşi asume un risc calculat pentru a-şi creşte cota în sondajele de opinie într-o cursă în care este în urma lui Trump în state cheie. Pe lângă vârsta sa, alegătorii rămân îngrijoraţi de modul în care Biden gestionează economia.

Trump, care a refuzat să dezbată cu rivalii săi în timpul cursei pentru nominalizarea republicană, l-a provocat în ultimele săptămâni pe Biden la o confruntare unu la unu cu el, argumentând că dezbaterile ar trebui să aibă loc înainte de începerea votului anticipat în unele state. El a declarat pentru jurnalistul conservator Hugh Hewitt că dezbaterea ar trebui să dureze două ore şi că ambii bărbaţi ar trebui să fie obligaţi să stea în picioare.

Echipa lui Biden a cerut anterior ca doar reţelele de difuzare care au găzduit dezbateri primare republicane în 2016 şi dezbateri primare democrate în 2020 să fie eligibile pentru a găzdui anul acesta confruntarea între prezidenţiabili. Doar patru reţele au găzduit dezbateri pentru ambele partide în timpul acelor cicluri electorale: CNN, Telemundo, CBS News şi ABC News.

Echipa lui Biden nu a dat semne că ar accepta invitaţia lui Trump pentru mai multe dezbateri.

Biden a declarat că nu va lua parte la tradiţionalele confruntări televizate organizate de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale, respingând organizaţia nepartizană care le gestionează din 1988.

Trump şi-a exprimat, de asemenea, interesul de a ocoli comisia, iar Comitetul Naţional Republican a anunţat în 2022 că partidul va părăsi cu totul sistemul de dezbateri al comisiei.

De asemenea, campania lui Biden a făcut presiuni pentru o dezbatere care să aibă loc înainte de începerea votului anticipat şi fără participarea lui Robert F. Kennedy Jr. sau a altor candidaţi independenţi sau terţi. "Încearcă să mă excludă de la dezbaterea lor pentru că se tem că aş câştiga", a reacţionat Kennedy pe reţelele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.