Preşedintele rus Vladimir Putin l-a retrogradat pe Nikolai Patruşev, un războinic al Războiului Rece care a elaborat strategia de securitate naţională a Kremlinului şi care se afla din 2008 în influenta funcţie de secretar al Consiliului rus de Securitate, într-un post de asistent al său însărcinat cu supervizarea industriei de construcţii navale, în timp ce a ridicat în posturi de conducere la Kremlin doi locotenenţi mai tineri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când şeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, a depus jurământul pentru un nou mandat prezidenţial, la 7 mai, el l-a schimbat odată cu Patruşev, în plin război cu Ucraina, şi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, un aliat de lungă durată, acordând în acelaşi timp unei noi generaţii de oficiali o influenţă mai largă asupra economiei.

Putin l-a păstrat pe Anton Vaino, în vârstă de 52 de ani, ca şef al administraţiei prezidenţiale şi pe Aleksei Gromov, 63 de ani, şi Serghei Kirienko, 61 de ani, ca prim-adjuncţi ai şefului administraţiei prezidenţiale, dar i-a dat fostului bodyguard Aleksei Diumin, 51 de ani, un post la Kremlin şi l-a ridicat pe Maksim Oreşkin, 41 de ani, în funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
Anton Vaino Foto: kremlin.ru
Anton Vaino Foto: kremlin.ru

Nikolai Patruşev, un fost ofiţer KGB din Sankt Petersburg, unde s-a născut Putin, a fost mutat din inima politburo-ului modern, unde a lucrat timp de 16 ani ca secretar al Consiliului de Securitate, pentru a supraveghea construcţiile navale în noua sa calitate de asistent al şefului Kremlinului. În schimb, fiul său, Dmitri, în vârstă de 46 de ani, a fost promovat în funcţia de viceprim-ministru responsabil cu agricultura.

"Oreşkin a fost promovat, Diumin a fost adus mai aproape, iar Patruşev senior a fost puternic retrogradat", a declarat pentru Reuters o sursă rusă de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

CINE AR PUTEA FI SUCCESORUL LUI PUTIN?

Deşi Putin, care se bucură de o stare de sănătate bună, se află la începutul unui nou mandat de şase ani şi se aşteaptă să guverneze pentru anii următori, remanierile sale sunt atent analizate de către observatorii de la Kremlin pentru a încerca să discearnă dacă pregăteşte potenţiali candidaţi pentru a-i succeda.

Nu există informaţii sigure despre cine ar putea fi favoritul lui Putin, iar faptul de a fi identificat în mod public ca potenţial succesor nu este un lucru pe care să şi-l dorească cineva, având în vedere riscurile de a părea un contestatar. Dar numele lui Diumin, Oreşkin şi Patruşev junior - toţi promovaţi la ultima remaniere - sunt de mult timp subiectul unor speculaţii în rândul elitei politice de la Moscova.

Dmitri Patruşev Foto: kremlin.ru
Dmitri Patruşev Foto: kremlin.ru

Kremlinul a declarat că Patruşev senior, în vârstă de 72 de ani, va aduce experienţa sa vastă într-un rol cu un caracter uşor diferit, dar sectorul construcţiilor navale este "un sector absolut strategic" şi nu a exclus ca acesta să primească şi alte responsabilităţi.

Totuşi, rămânerea lui Patruşev senior la Kremlin înseamnă că acesta va avea în continuare acces la Putin şi îşi va păstra un anumit grad de influenţă.

TRIMIS PE ŞANTIERUL DE NAVE

Construcţia de nave, însă, este cu siguranţă o retrogradare pentru unul dintre cei mai puternici luptători din Războiul Rece pe care îi avea Kremlinul, un fost spion care vede Statele Unite ca pe un motor în declin al unei revoluţii catastrofale ce intenţionează să distrugă Rusia.

Patruşev, fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a transmis cândva semnale sensibile ale Kremlinului atât chinezilor, cât şi americanilor şi este creditat ca fiind cel care a ajutat la dezgroparea fundamentelor ideologice ale celei mai mari confruntări a Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Nikolai Patruşev Foto: kremlin.ru
Nikolai Patruşev Foto: kremlin.ru

Pentru Patruşev, la fel ca pentru mulţi foşti spioni de la Moscova, Occidentul, condus de perfizii "anglo-saxoni", a împins lumea în pragul unui război global pentru că refuză să accepte interesele Rusiei, ale Chinei şi ale puterilor regionale din Orientul Mijlociu şi America Latină.

"Consecinţa naturală a politicilor distructive ale Statelor Unite este deteriorarea securităţii globale", a declarat Patruşev, citat de agenţia TASS, în noiembrie, în faţa colegilor dintr-un grup de republici post-sovietice. "Riscul ca armele nucleare, chimice şi biologice să fie folosite este în creştere", a avertizat el. "Regimul internaţional de control al armelor a fost subminat", a proclamat „şoimul” de la Kremlin.

NOUA GENERAŢIE

Dincolo de ministrul apărării, Andrei Belousov, şi de Patruşev, noutatea remanierii ce a urmat învestirii lui Putin a fost promovarea unui grup de oameni loiali dintr-o generaţie diferită, care au primit controlul asupra celui mai mare producător de resurse naturale din lume, chiar în momentul în care Putin se pregăteşte pentru un război lung.

În cadrul guvernului, Denis Manturov, în vârstă de 55 de ani, a primit rolul de prim-viceprim-ministru şi va conduce industria, în timp ce Aleksandr Novak, în vârstă de 52 de ani, va rămâne viceprim-ministru şi va supraveghea energia, dar va primi atribuţii suplimentare pentru conducerea economiei.

Oreşkin, născut cu doar nouă ani înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, a fost promovat din funcţia de consilier economic al Kremlinului la cea de adjunct al şefului de cabinet.

"Importanţa economiei este în creştere, cooperarea cu cabinetul de miniştri în acest domeniu este mai intensă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Maksim Oreşkin Foto: kremlin.ru
Maksim Oreşkin Foto: kremlin.ru

O sursă rusă care cunoaşte situaţia a declarat că poziţia lui Oreşkin se va armoniza cu rolul mai mare al lui Novak în cadrul guvernului pentru a lucra la rezolvarea problemelor economice-cheie.

O altă sursă a declarat că Kremlinul este din ce în ce mai puternic în ceea ce priveşte politica economică, ceea ce face ca rolul lui Oreşkin să fie esenţial.

Totuşi, Diumin rămâne una dintre cele mai atrăgătoare promovări, deoarece a fost adus la Kremlin după ce a fost guvernator regional al regiunii ruse Tula. Kremlinul a declarat că acesta va supraveghea industria de apărare, organismul consultativ al Consiliului de Stat şi sportul.

Diumin a intrat în Serviciul Federal de Gardă al Rusiei (FSO), care asigură securitatea elitei de la Kremlin, în 1995 şi l-a păzit pe Putin în timpul primului şi celui de-al doilea mandat al acestuia. De asemenea, el a lucrat ca adjunct al şefului GRU (serviciile de informaţii militare ruseşti).

"Diumin este un nou consilier", a declarat Serghei Markov, fost consilier al Kremlinului. "Este un rezervor de talente. Dar unde se va duce el? La urma urmei, mulţi cred că Putin îl vede pe Doumin drept succesorul său", a declarat Markov

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.