Cel mai mare eveniment muzical live din lume, concursul Eurovision, va avea loc în Suedia în a doua săptămână a lunii mai, cu participarea a 37 de ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 100.000 de vizitatori din 89 de ţări sunt aşteptaţi în oraşul gazdă, Malmö, pe parcursul acestei săptămâni pentru cea de-a 68-a ediţie a concursului.

Evenimentul va începe în 7 mai, la ora 19.00 GMT, cu prima semifinală, urmată de o a doua semifinală două zile mai târziu. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai, la ora 19.00 GMT.

Unde se desfăşoară concursul

Concursul Eurovision 2024 va avea loc la Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, cu o populaţie de 362.000 de locuitori. Oraşul a mai găzduit Eurovisionul în 1992 şi în 2013.

Suedia a găzduit Eurovision de şapte ori în total, numărând şi ediţia din 2024. Stockholm în 1975, 2000 şi 2016, iar Göteborg în 1985.

Locul de desfăşurare a concertelor este Malmö Arena, cu o capacitate de până la 15.500 de locuri.

Cine concurează în prima semifinală

Cipru, Serbia, Lituania, Irlanda, Ucraina, Polonia, Croaţia, Islanda, Slovenia, Finlanda, Moldova, Azerbaidjan, Australia, Portugalia şi Luxemburg.

Cine concurează în a doua semifinală

Malta, Albania, Grecia, Elveţia, Cehia, Austria, Danemarca, Armenia, Letonia, San Marino, Georgia, Belgia, Estonia, Israel, Norvegia şi Ţările de Jos.

Cine participă în marea finală

Primii 10 clasaţi din fiecare semifinală vor participa în finală. Câştigătorul de anul trecut şi naţiunea gazdă, Suedia, este calificată automat în finală, precum şi cele cinci ţări mari contributoare: Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia şi Spania. În total, vor fi 26 de numere în finală.

De ce există „Big Five”

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit sunt denumite „Big Five”, adică cele cinci ţări care aduc cea mai mare contribuţie financiară la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU). Începând cu anul 2000, aceste ţări şi-au asigurat un loc automat în Marea Finală.

Cum se poate urmări concursul

Concursul de cântece va fi transmis de toate cele 37 de ţări participante. De asemenea, va fi transmis în streaming pe YouTube.

Cine este favorit să câştige Eurovision

Casele de pariuri dau Elveţia drept favorită, acordându-i rapperului şi cântăreţului elveţian Nemo Mettler 23% şanse de a câştiga cu piesa "The Code", potrivit site-ului de fani Eurovisionworld. Melodia este despre călătoria lor de autodescoperire ca non-binari, a declarat Nemo într-un interviu. Elveţia va cânta în prima jumătate a celei de-a doua semifinale, în 9 mai.

Cum funcţionează votul

Telespectatorii de acasă vor determina rezultatul celor două semifinale. Telespectatorii şi juraţii profesionişti votează în marea finală.

Cine sunt prezentatorii

Concursul de cântece va fi prezentat de actriţele suedeze Petra Mede şi Malin Åkerman.

Istoria Eurovisionului

Concursul Eurovision este unul dintre cele mai mari evenimente de televiziune din lume şi are loc anual din 1956. Eurovision prezintă spectacole de muzică live din majoritatea ţărilor europene şi nu numai, inclusiv din Israel şi Australia. Iniţial, a început ca un experiment tehnic pentru televiziunea transnaţională, cu doar şapte ţări concurente: Olanda, Elveţia, Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg şi Italia. Spectacolul a ajuns la 162 de milioane de oameni în 2023 prin intermediul pieţelor de servicii publice.

Care sunt ţările care au câştigat cele mai multe concursuri

Suedia şi Irlanda conduc, cu câte şapte victorii fiecare. Franţa, Luxemburg, Regatul Unit şi Olanda au câştigat fiecare de cinci ori, Olanda fiind cea mai recentă dintre cele patru ţări care a câştigat în 2019.

Cine a câştigat anul trecut

Cântăreaţa suedeză Loreen a câştigat pentru a doua oară concursul de anul trecut de la Liverpool cu piesa "Tattoo". Ea este singura persoană, după irlandezul Johnny Logan, care a câştigat concursul de două ori.

România nu participă anul acesta la Eurovision Song Contest. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.