Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), Jerome Powell, a reiterat marţi că inflaţia încetineşte mai lent decât se aştepta şi că banca centrală va lăsa dobânzile neschimbate o perioadă lungă de timp, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la adunarea generală anuală a Asociaţiei Bancherilor Străini de la Amsterdam, liderul băncii centrale americane a menţionat că dezinflaţia rapidă care a avut loc în 2023 a încetinit considerabil în acest an şi a determinat o regândire a direcţiei spre care se îndreaptă politica monetară.

”Nu ne aşteptam să fie un drum lin. Dar aceste [valori ale inflaţiei] au fost mai mari decât cred că se aştepta cineva. Ceea ce ne-a spus este că va trebui să avem răbdare şi să lăsăm politicile restrictive să-şi facă treaba”, a spus Powell.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Deşi se aşteaptă ca inflaţia să încetinească pe parcursul anului, el a remarcat că acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

”Cred că este într-adevăr o chestiune de a menţine politica la ritmul actual mai mult decât se credea”, a spus el.

Cu toate acestea, el a repetat şi că nu se aşteaptă ca Fed să majoreze dobânzile.

Fed a menţinut dobâda cheie de împrumut overnight într-un interval ţintit de 5,25%-5,5%. Dobânda este la acest nivel din iulie, fiind cel mai ridicat din ultimii 23 de ani.

”Nu cred că este probabil, pe baza datelor pe care le avem, ca următoarea mişcare pe care să o facem să fie o creştere a dobânzii. Cred că este mai probabil că suntem într-un loc în care menţinem dobânda de politică”, a spus el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.