ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcţii, listat pe piaţa principală BVB sub simbolul ROC1, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri la nivel cumulat de 141,5 milioane de RON, conform raportului aferent primelor trei luni din 2024. Veniturile cumulate la nivelul companiilor productive din holding sunt în creştere cu 5,6% faţă de T1 2023, în condiţiile unei pieţe a materialelor de constructii aflată în scădere. ROCA Industry, deţinut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, este primul holding strategic creat pentru a genera valoare prin consolidarea şi modernizarea capacităţilor de producţie româneşti pentru a spori competitivitatea industriei naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comparativ cu rezultatele din T1 2023, EBITDA cumulată la nivelul companiilor din ROCA Industry a crescut cu 63,2%, iar cifra de afaceri a înregistrat creşteri de 5,6%. Aceste rezultate reprezintă efectele implementării strategiei la nivel de holding şi optimizările aduse în cadrul companiilor din portofoliu, atât la nivel operaţional, comercial, financiar, dar şi la nivelul echipelor de management şi evidenţiază capacitatea acestei structuri de holding de a genera valoare pentru întregul portofoliu gestionat.

Performanţa Roca Industry a fost obtinuţă în contextul în care volumul lucrărilor de construcţii ca serie ajustată a scăzut în ianuarie-februarie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023 cu 11,8%, în timp ce lucrările de construcţii la clădirile rezidenţiale s-au contractat cu 36,9%. De asemenea, numărul autorizaţiilor de construcţie a fost mai mic în primul trimestru cu 7,2% faţă de primul trimestru din 2023. Asta după ce în 2023 scăzuse cu 20,6% faţă de 2022. (conform datelor INSSE)

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

„Rezultatele obţinute in T1 2024 sunt efectul viziunii noastre de crestere sustinuta pe termen lung. Încă din 2023 am implementat o strategie pentru creşterea organică a companiilor din portofoliu, în paralel cu eficientizarea operaţională, comercială şi dezvoltarea profesională a echipelor, toate cu scopul de a ne îmbunatăţi performanţa. Am început să culegem roadele implementării acestei strategii, astfel că toate companiile din holding au EBITDA pozitivă şi au atins ţintele bugetate pentru această perioadă, demonstrând că suntem pe traiectoria corectă şi consolidându-ne poziţia pe piaţă”, a declarat Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry. 

Evoluţii pozitive ale portofolului ROCA Industry conform situaţiilor financiare ale companiilor

Toate companiile holdingului ROCA Industry înregistrează evoluţii pozitive la nivel de EBITDA în primul trimestru al acestui an.

BICO Industries (deţinere 70% până în iulie 2023, 60% ulterior), cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa de Est şi al treilea cel mai mare producător din UE, raportează o cifră de afaceri de 41,7 de milioane de RON, în creştere cu 2,6% faţă de T1 2023 şi EBITDA de 4,5 milioane de RON, respectiv o creştere cu 300%. În primul trimestru, compania a finalizat un proiect de investiţii în valoare de 1 milion de euro, dotând fabrica din Vulcăneşti cu un echipament performant pentru producţia de plasă tricotată. Începând din T1 2024, BICO este şi furnizor de materiale pentru armarea şapelor, transformând un deşeu generator de costuri într-un produs viabil.

EVOLOR (deţinere 100%), unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, ajunge la o cifră de afaceri de 18,7 milioane de RON, reprezentând un avans de 6,3% comparativ cu perioada similară din 2023. EBITDA, în valoare de 1,7 milioane de RON în primul trimestru al anului, se situeaza sub valoarea din T1 2023, un an care a fost excepţional pentru companie. Compania anunţă creşterea capacităţii de producţie cu 20%, odată cu relocarea în noua fabrică.

Eco Euro Doors (deţinere 100%), cel mai mare producător român de uşi pentru construcţii rezidenţiale, raportează în T1 2024 o cifră de afaceri de 13,8 milioane de RON, cu o marjă EBITDA de 12,8%  RON, un avans de 46% raportat la valoarea din T1 2023.  

Cu cifra de afaceri 10,9 mil RON şi marja EBITDA 25,9%, Workshop Doors (deţinere 70% din februarie 2024), cea mai recentă achiziţie, este în curs de integrare în structura de holding. Fuziunea dintre WD şi EED este aşteptă să deruleze în T2 şi T3 din 2024.

DIAL (deţinere 100%), producător de produse din fir metallic, înregistrează cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, respectiv 55,5%, ajungând la 18,8 milioane de RON, dar şi o EBITDA de aproape 7 ori mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut, ca urmare inclusiv a lansării de produse noi, maximizarea canalelor existente şi identificarea unor noi canale de vânzări, implicit prin dezvoltarea zonei de export, corelarea producţiei cu nevoile identificate pe zona de vânzări şi optimizări aduse de departamentul de achiziţii.

ELECROPLAST (deţinere 100% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice, ajunge la o cifră de afaceri de 37,7 milioane de RON şi EBITDA în creştere cu 61,9% faţă de T1 2023, ajungând la nivelul de 2 milioane de RON. Compania a finalizat implementarea proiectului de Industry 4.0 pentru digitalizarea fabricii şi a primit aprobarea pentru derularea unei proiect de investiţii în valoare de peste 9 milioane de euro, ce vizează retehnologizarea majoră a echipamentelor şi triplarea capacităţii de producţie până în 2026.

ROCA Industry deţine, direct şi indirect, un număr de 9 jucători semnificativi din domeniul construcţiilor: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Pentru o prezentare fidelă a evoluţiei companiilor deţinute de holdingul ROCA Industry şi pentru comparabilitate cu perioadele anterioare, în acest comunicat de presă sunt prezentate rezultatele cumulate ale companiilor productive. Diferenţele dintre cele 2 abordări sunt următoarele:

  • În cadrul situaţiilor financiare consolidate, conform legislaţiei în vigoare, performanţa fiecărei companii intrate în holding se ia în considerare de la momentul achiziţiei, fără să fie incluse realizările anterioare. Consolidarea se realizează ţinând cont de participaţiile deţinute de holding în fiecare companie. Astfel, performanţa Workshop se regăseşte în situaţiile financiare consolidate începând cu luna februarie 2024, iar performanţa ELP este încorporată pentru întreaga perioadă, în timp ce în situaţiile financiare aferente T1 2023 rezultatele celor 2 companii nu sunt incluse. Suplimentar, în urma majorării capitalului social din BICO de la finalul lunii iulie 2023, ROCA Industry şi-a diminuat deţinerea de la 70% la 60% din această companie.
  • Rezultatele cumulate au ca obiectiv să prezinte informaţii financiare într-un format care să permită comparabilitatea cu anul anterior, fără a fi afectat impactul de procentul de deţinere şi data achiziţiei. Acestea sunt relevante deoarece prezintă activitatea companiilor în sine, fără influenţa evenimentelor corporative. Rezultatele cumulate însumează performanţă individuală a fiecărei companii pe întreaga perioadă de raportare, indiferent de momentul achiziţionării sale şi fără a considera ponderea deţinerii ROCA Industry în capitalul social al fiecărei companii.  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.