Elicopterul în care se afla preşedintele iranian Ebrahim Raisi, precum şi ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a aterizat forţat duminică, în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul. La câteva ore după incident, televiziunea de stat a anunţat că elicopterul a fost găsit, însă Semiluna Roşie dezminte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - 

Echipaje militare se îndreaptă spre locul exact al prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, a declarat un comandant militar din regiune, potrivit agenţiei de ştiri a statului, IRNA, citată de CNN.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

La locul prăbuşirii a fost recepţionat un semnal de la elicopter şi de pe telefonul mobil al unuia dintre membrii echipajului, potrivit comandantului Corpului Gardienilor Revoluţie pentru provincia Azerbaidjanul de Est, unde s-a produs accidentul.

"Forţele militare se îndreaptă spre locaţie şi speră să primească veşti bune", a declarat comandantul, potrivit IRNA. 

CITEȘTE ȘI Aterizare forţată a elicopterului lui Ebrahim Raisi: Locul unde se află aeronava ar fi fost identificat

UPDATE - 

Turcia trimite echipe şi echipamente de căutare şi salvare pentru a ajuta la găsirea preşedintelui Iranului, Ebrahimi Raisi, şi a ministrului iranian de externe, după ce elicopterul în care se aflau a aterizat forţat în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul, relatează The Guardian.

CITEȘTE ȘI Turcia trimite echipe de căutare în Iran pentru a ajuta la găsirea elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi

UPDATE - 

La câteva minute după ce televiziunea de stat a anunţat că elicopterrul a fost găsit şi că deocamdată nu există date actualizate cu privire la starea celor aflaţi la bord, Semiluna Roşie a comunicat că informaţia nu este adevărată şi căutările continuă.

Oficialii iranieni au vorbit cu două persoane care se aflau în acelaşi elicopter cu preşedintele Ebrahim Raisi, a declarat vicepreşedintele iranian pentru afaceri executive Mohsen Mansouri pentru agenţia semi-oficială de presă FARS.

Ei spun că au luat contact "de mai multe ori" cu un pasager şi cu un membru al echipajului de zbor la scurt timp după prăbuşire, ceea ce indică faptul că incidentul "nu a fost grav", a declarat Mansouri.

Trei elicoptere zburau pe aceeaşi rută înainte ca două să piardă contactul cu elicopterul lui Raisi, a declarat Mansouri.

"Ministerul Comunicaţiilor şi alte agenţii de securitate au identificat zona incidentului pe o rază de 2 kilometri. Din cauza condiţiilor meteorologice, accesul în zonă este dificil", a spus el.

UPDATE - 

Elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit de echipele de căutare, a anunţat televiziunea de stat, citată de The Guardian.

Deocamdată nu există informaţii actualizate cu privire la starea celor aflaţi la bord.

Oficialii iranieni au vorbit cu două persoane care se aflau în acelaşi elicopter cu preşedintele Ebrahim Raisi, a declarat vicepreşedintele iranian pentru afaceri executive Mohsen Mansouri pentru agenţia semi-oficială de presă FARS.

Ei spun că au luat contact "de mai multe ori" cu un pasager şi cu un membru al echipajului de zbor la scurt timp după prăbuşire, ceea ce indică faptul că incidentul "nu a fost grav", a declarat Mansouri.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Semiluna Roşie dezminte că elicopterul care a aterizat forţat în Iran şi în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi a fost găsit de echipele de căutare
CITEȘTE ȘI Preşedintele Azerbaidjanului, "profund îngrijorat" după ce a aflat de prăbuşirea elicopterului lui Ebrahim Raisi
CITEȘTE ȘI Joe Biden a fost informat despre aterizarea forţată a elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi

UPDATE - 

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Iran, Babak Yektaparast, a anunţat sistarea căutării pe cale aeriană a elicoperului preşedintelui Ebrahim Raisi, duminică seară, la scurt timp după lăsarea întunericului, relatează Al Jazeera.

"Din păcate, continuarea operaţiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceţii intense şi întunericului din întreaga regiune", a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanţe.

CITEȘTE ȘI Aterizarea forţată a elicopterului lui Raisi: Căutările aeriene au fost sistate din cauza întunericului

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că naţiunea "trebuie să se roage" pentru Ebrahim Raisi, a relatat televiziunea de stat IRIB, citată de BBC.

"Poporul iranian nu trebuie să-şi facă griji, nu va exista nicio perturbare în activitatea ţării", a adăugat el.

CITEȘTE ȘI Ayatollahul Ali Khamenei, mesaj pentru iranieni: Rugaţi-vă pentru Ebrahim Raisi

UPDATE -

Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul. În acest moment, nu se cunoaşte starea de sănătate a ocupanţilor, relatează Le Figaro, care răspunde şi la întrebarea: Cine asigură interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui?.

CITEȘTE ȘI Iran: Cine va asigura interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui?

ŞTIREA INIŢIALĂ

Televiziunea de stat iraniană spune că elicopterul care îl transporta pe preşedintele Ebrahim Raisi a avut ”o aterizare dificilă”.

Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul şi nici cine se afla la bord. Agenţiile de presă semioficiale au oferit explicaţii variate pentru ceea ce se întâmplă.

”Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.

Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi.

Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim.

”Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X.

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul foloseşte o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale îngreunează obţinerea de piese pentru ele.

Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.