Perspectivele macroeconomice ale Europei sunt mai luminoase, dar pieţele ar putea subestima potenţialul de destabilizare bruscă din cauza geopoliticii, a declarat joi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vorbim despre ciclul electoral care va avea loc nu numai în SUA, ci şi în Europa. Şi, în acelaşi timp, ne referim la riscuri geopolitice. Cred că, ştiţi, pieţele uneori subestimează impactul potenţial al riscurilor geopolitice care există”, a declarat Luis de Guindos.

Pieţele sunt bune la calibrarea riscurilor financiare şi economice, dar au dificultăţi să încorporeze dimensiunea separată a riscului geopolitic, care este adesea privit ca un binar de tip totul sau nimic, a spus el.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Pieţele bursiere din Europa şi SUA au urcat la maxime record în acest an, trecând peste impactul războaielor în desfăşurare din Orientul Mijlociu şi Ucraina şi o serie de alegeri viitoare în care jumătate din populaţia adultă a lumii va merge la urne.

BCE a lansat joi cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară, în care afirmă că stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătăţit datorită perspectivelor economice mai bune şi încetinirii inflaţiei.

Riscurile geopolitice în creştere prezintă ”riscuri considerabile de scădere”, a avertizat BCE în raport.

Riscurile rămân ”ridicate” pe o bază istorică, a adăugat acesta, având în vedere factori precum creşterea costurilor serviciului datoriei, semnele de vârf ale profiturilor bancare şi scăderea continuă a pieţei imobiliare comerciale.

Raportul atribuie creşterea pieţelor financiare aşteptărilor analiştilor cu privire la reducerea ratei dobânzii de către marile bănci centrale, în acest an.

De Guindos a spus că BCE nu a luat în considerare niciun rezultat concret când vine vorba de rezultatele alegerilor, dar că, în general, acestea pun posibilitatea unei fragmentări suplimentare a economiei globale.

Vicepreşedintele BCE a remarcat o creştere a tarifelor şi implementarea măsurilor protecţioniste din unele ţări.

”Acest lucru va da naştere la fragmentare în ceea ce priveşte comerţul, în termeni de creştere, şi asta va reduce creşterea potenţială a economiei globale. Acest lucru vine pe lângă factorii de risc din Ucraina şi Orientul Mijlociu”, a spus el.

O corecţie bruscă a pieţei reprezintă ”o potenţială vulnerabilitate. Acesta este un risc pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim înainte. Şi acesta este elementul pe care nu îl puteţi ignora, nu puteţi trece cu vederea acest impact potenţial care ar putea afecta aversiunea faţă de risc, atragerea riscului, preţurile mărfurilor, creşterea, creşterea generală a economiei globale”, a avertizat De Guindos.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.