O curte federală de apel din Statele Unite a respins cererea statului român de punere în aplicare a două decizii din 2022 ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), prin care României i s-a interzis să execute un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, conform Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul ICSID obliga autorităţile de la Bucureşti să le plătească fraţilor Micula, având cetăţenie suedeză, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, prevăzută pentru 2009, relevă datele citate de Profit.ro.

Statul român le-a plătit celor 2 antreprenori, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID, rămânând însă de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Anterior, Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislaţiei UE şi a interzis achitarea acestora, poziţie confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, statului român i s-a ordonat şi recuperarea sumelor plătite deja.

În schimb, investitorii au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicţii, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei ICSID din 2013.

La procesele din Statele Unite, România a încercat să argumenteze că tribunalele americane nu sunt îndreptăţite să judece speţa, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislaţiei UE. Numai că judecătorii americani au respins argumentul, arătând că disputa cu fraţii Micula datează din 2005, când România nu era încă membră a UE şi, deci, nu i se aplicau normele Uniunii, poziţie reconfirmată acum de o curte federală de apel, conform Profit.ro, care prezintă şi documente ale instanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.