CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, se află într-o vizită de lucru în Iran, a declarat compania miercuri, exact în momentul în care preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte să viziteze China cu o delegaţie la nivel înalt, pentru discuţii cu Xi Jinping, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, nu a precizat dacă Miller va participa la discuţiile din China, unde Kremlinul a spus că Putin va discuta despre Ucraina şi extinderea atât a legăturilor energetice, cât şi comerciale.

În Iran, Miller s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Mokhber şi cu ministrul Petrolului Javad Owji, a spus Gazprom.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”O delegaţie a Gazprom, condusă de preşedintele Consiliului de administraţie Alexei Miller, se află într-o vizită de lucru în Republica Islamică Iran”, se arată în comunicat.

Gazprom, care deţine aproximativ 15% din rezervele globale de gaze şi are aproximativ 490.000 de angajaţi, este una dintre cele mai puternice companii din Rusia - atât de puternică încât a fost odată cunoscută ca stat în cadrul statului.

Dar Gazprom a înregistrat o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare.

Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa au scăzut la un nivel minim post-sovietic, pe fondul consecinţelor politice din războiul din Ucraina şi pe măsură ce conductele majore Nord Stream au fost avariate de explozii misterioase.

Rusia a purtat discuţii de ani de zile cu privire la construirea conductei Power of Siberia-2 pentru a transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Yamal din nordul Rusiei până în China, prin Mongolia.

Capacitatea sa ar fi aproape la fel de mare ca şi conducta Nord Stream 1, acum inactivă, pe sub Marea Baltică, care a fost deteriorată de explozii în 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.