Administraţia Biden a anunţat marţi noi tarife, mai mari, pentru importuri din China în valoare de 18 miliarde de dolari, explicând că majorările sunt necesare pentru a proteja industriile americane de concurenţa neloială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând cu acest an, preşedintele Joe Biden va dubla de patru ori tarifele la vehiculele electrice importate din China, de la 25% la 100%.

Taxa de import pe panourile solare din China se va dubla, de la 25% la 50%. Şi tarifele la unele importuri de oţel şi aluminiu din China vor creşte de peste trei ori, de la 7,5% astăzi până la 25%.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Preşedintele a cerut, de asemenea, reprezentantuuil comercial al SUA, Katherine Tai, să tripleze tarifele pentru bateriile litiu-ion pentru vehicule electrice şi bateriile cu litiu destinate altor utilizări.

Începând cu 2025, tarifele pentru semiconductorii chinezi importaţi vor creşte de la 25% la 50%.

Pentru prima dată vor fi impuse tarife pentru importurile din China de ace şi seringi medicale, precum şi macarale masive de la navă la ţărm, a spus Casa Albă.

Mănuşile medicale din cauciuc chinezeşti şi unele aparate respiratorii şi măşti de faţă vor fi, de asemenea, afectate de tarife mai mari.

Unele articole, cum ar fi bateriile şi grafitul natural, vor avea perioade mai lungi de introducere a tarifelor.

Casa Albă a spus că acest lucru este parţial pentru a oferi timp sectorului de producţie din SUA să se extindă până la un punct în care sunt produse la nivel intern suficiente baterii pentru a satisface cererea consumatorilor.

”China produce într-un ritm şi cu o traiectorie care depăşeşte cu mult orice estimare plauzibilă a cererii globale. Acest lucru va inunda piaţa globală cu livrări care ne subminează capacitatea de a construi capacitatea de producţie acasă şi... ne va face pe toţi din întreaga lume mai vulnerabili la constrângere economică”, a declarat un oficial înalt al administraţiei, într-o convorbire de luni cu reporterii.

Beijingul s-a grăbit să condamne marţi noile tarife.

”Escaladarea de către SUA a tarifelor în conformitate cu Secţiunea 301 contrazice angajamentele preşedintelui Biden de a nu suprima sau limita dezvoltarea Chinei şi de a nu căuta decuplarea de China. SUA ar trebui să-şi corecteze imediat greşelile şi să revoce măsurile tarifare împotriva Chinei. China va lua măsuri hotărâte pentru a-şi apăra propriile interese”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului într-un comunicat.

Semne de avertizare

Oficialii Casei Albe dintr-o varietate de agenţii şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni cu privire la subvenţiile interne ale Chinei pentru producţia de energie curată. Ei cred că subvenţiile Beijingului ajută companiile să producă în exces produse ieftine destinate energiei curate, cum ar fi panouri solare şi vehicule electrice, care depăşesc cererea internă.

Dacă companiile nu pot vinde acel surplus pe plan intern, au avertizat oficialii americani, ar putea ajunge să-l arunce pe pieţele globale, ceea ce va îngreuna crearea industriilor de energie curată în curs de dezvoltare din alte ţări.

”Supracapacitatea Chinei denaturează preţurile şi modelele de producţie globale şi dăunează firmelor şi lucrătorilor americani, precum şi firmelor şi lucrătorilor din întreaga lume”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în martie, înaintea vizitei sale în China, unde s-a confruntat cu oficialii guvernamentali în această problemă.

Xinhua, agenţia de presă a guvernului chinez, a numit afirmaţiile lui Yellen ”nefondate” şi ”o reflectare a mentalităţii cu sumă zero a unor factori de decizie din Washington”.

Mizele politice

Noile restricţii comerciale vin în timpul ”Săptămânii Infrastructurii” a Casei Albe, în timp ce oficialii Cabinetului călătoresc prin ţară, promovând infrastructura masivă şi investiţiile în energie curată ale lui Biden. Cu toate acestea, multe dintre aceste investiţii sunt încă în fazele incipiente de implementare.

Tarifele anunţate marţi sunt menite să ajute să blocheze o avalanşă de bunuri chinezeşti ieftine să împiedice progresul Americii în domeniul energiei curate.

”Chinezii au investit în industria lor autohtonă de vehicule electrice [cu] gama de practici neloiale care le oferă un debut semnificativ, preţuri, avantaj competitiv. A fost important pentru noi să ne asigurăm că, având în vedere exporturile lor în creştere rapidă şi capacitatea excedentară din sector, să punem garanţiile potrivite”, a spus un oficial administrativ.

Există probabil şi alţi factori în joc, dincolo de protecţionismul simplu. Succesul viitor al investiţiilor publice ale lui Biden în energie verde, semiconductori şi infrastructură tradiţională reprezintă o parte majoră a argumentului său pentru realegerea în noiembrie.

Biden şi presupusul candidat republican Donald Trump au adoptat ambii platforme de politică externă dure pentru China. Şi fiecare are un istoric în Biroul Oval pentru a o susţine.

”Fără impact inflaţionist”

În timp ce majorarea tarifelor vamale din China îl ajută pe Biden să-şi menţină atitudinea, analiştii au avertizat asupra consecinţelor nedorite pe care le pot avea noile taxe de import asupra economiei interne şi a consumatorilor individuali.

Goldman Sachs, de exemplu, a estimat anterior că fiecare creştere procentuală a tarifului efectiv ar scădea produsul intern brut cu 0,03%, ar creşte preţurile de consum cu 0,1% şi ar intensifica inflaţia timp de un an.

Administraţia Biden a susţinut până acum că aceste tarife nu vor avea ”niciun impact inflaţionist” pentru că nu sunt ”la toate nivelurile” economiei şi vizează doar sectoare specifice, a declarat un înalt oficial al administraţiei, în apelul de luni.

Acest lucru este în contrast cu propunerile de campanie ale lui Trump, care cer un tarif nediscriminatoriu de 10% pentru toate importurile.

Consumatorii se pot aştepta ”la nicio creştere a costurilor” de la noile tarife ale lui Biden, a adăugat luni înalt oficial.

” Ceea ce se pot aştepta americanii este ca investiţia care este în curs de desfăşurare, care alimentează niveluri record de locuri de muncă în producţie şi construcţii de fabrici, va continua. Aceste tarife vor proteja aceste câştiguri”, a spus oficialul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.