Novavax a anunţat vineri că a semnat un acord de mai multe miliarde de dolari cu producătorul francez de medicamente Sanofi, să comercializeze împreună vaccinul anti-Covid al companiei, începând de anul viitor, şi să dezvolte vaccinuri combinate, pentru coronavirus şi gripă, printre alte activităţi. Acţiunile Novavax au crescut cu peste 130% vineri, în urma informaţiilor, faţă de închiderea din ziua anterioară, de 4,47 USD fiecare, potrivit CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de licenţă va permite Novavax să-şi ridice avertismentul privind riscul de oprire a activităţilor, pe care l-a emis pentru prima dată în februarie 2023 din cauza îndoielilor cu privire la capacitatea sa de a continua să funcţioneze, a declarat CEO-ul Novavax, John Jacobs, pentru CNBC, într-un interviu.

Acesta marchează un punct de cotitură pentru producătorul de vaccinuri şi vaccinul său pe bază de proteine Covid.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Oficialii din domeniul sănătăţii consideră vaccinul ca o alternativă valoroasă pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze cu vaccinurilep e bază de ARN mesager ale Pfizer şi Moderna.

O parte a acordului permite Sanofi să utilizeze vaccinul Covid al Novavax şi tehnologia emblematică pentru vaccin, adjuvantul Matrix-M, pentru a dezvolta noi produse de vaccin.

Sanofi va plăti Novavax o sumă în avans de 500 de milioane de dolari şi alte plăţi de până la 700 de milioane de dolari pentru dezvoltare, reglementare şi etapele de lansare.

Novavax are, de asemenea, dreptul la plăţi de redevenţe pentru vânzările Sanofi ale vaccinului său pentru Covid şi ale vaccinurilor combinate care vizează coronavirusul şi gripa.

Novavax va primi, de asemenea, plăţi suplimentare pentru lansare şi vânzări de până la 200 de milioane de dolari, împreună cu redevenţe, pentru fiecare produs dezvoltat de Sanofi cu adjuvantul Matrix-M.

Conform acordului, Sanofi va lua, de asemenea, un pachet de mai puţin de 5% din Novavax.

”Ajută cu adevărat afacerea noastră. Ne menţine bine capitalizaţi, ne elimină îngrijorarea de ieşire din funcţiune, ne oferă şansa de a ne orienta mai mult strategia către ceea ce suntem cei mai buni – pentru a aduce valoare suplimentară tuturor părţilor interesate, inclusiv acţionarilor noştri”, a declarat Jacobs pentru CNBC.

Acordul va ajuta, de asemenea, compania să îşi îndeplinească misiunea de îmbunătăţire a sănătăţii publice globale cu platforma sa tehnologică pentru vaccinuri ”la un ritm şi o scară pe care nu le-am fi putut face niciodată dacă am ţineam totul pentru noi înşine”, din cauza lipsei de resurse, capital şi domeniul de aplicare, a spus Jacobs.

Condiţiile contractului

Novavax va conduce comercializarea vaccinului său Covid pentru restul acestui an şi va transfera cea mai mare parte a acestei responsabilităţi către Sanofi în 2025.

Sanofi nu va coordona comercializarea în ţările cu care Novavax are acorduri de parteneriat existente, inclusiv India, Japonia şi Coreea de Sud, împreună cu ţările cu acorduri avansate de cumpărare a vaccinului Covid de la companie.

Jacobs a spus că Sanofi, în calitate de mare companie farmaceutică, ar putea creşte cota de piaţă şi prezenţa vaccinului Novavax împotriva Covid, ceea ce va extinde accesul pacienţilor la vaccin.

Acordul permite, de asemenea, Sanofi să dezvolte produse care combină vaccinul antigripal sau alte vaccinuri interne cu vaccinul Covid al Novavax.

Sanofi poate folosi, de asemenea, adjuvantul Novavax Matrix-M pentru a dezvolta noi produse de vaccin.

În special, Sanofi va fi singurul responsabil pentru dezvoltarea şi comercializarea oricăror vaccinuri combinate care conţin vaccinul său antigripal şi vaccinul Novavax Covid.

”Prin acest acord cu un lider mondial precum Sanofi, nu numai în comercializare, ci şi în dezvoltare, credem că acest lucru multiplică enorm oportunitatea de a produce mai multe vaccinuri noi, mult mai rapid”, a spus Jacobs.

În afara acordului, Novavax se aşteaptă să înceapă un studiu în fază avansată asupra propriului vaccin combinat care vizează Covid şi gripa şi vaccinul său individual împotriva gripei mai târziu în acest an.

Anterior, Novavax a spus că acest studiu ar include doar vaccinul combinat.

”Acum, studiul nostru de fază a treia, pe care suntem pe cale să îl iniţiem în a doua jumătate a acestui an, nu va avea doar un vaccin potenţial autorizat, dacă reuşim, ci va avea două”, a spus Jacob, remarcând că înţelegerea ”eliberează costuri” şi ”deschide propria noastră conductă organică”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.