O echipă de experţi în zona de învăţare mecanică a inteligenţei artificiale a dezvoltat un dispozitiv care foloseşte AI-ul pentru a ajuta învăţarea şi a simplifica cântatul la pian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piano Genie, dezvoltat de departamentul Magenta din cadrul Google, este un dispozitiv cu 8 butoane inspirat din celebrul joc Guitar Hero, care încearcă să simplifice cântatul al pian şi în acelaşi timp să stimuleze creativitatea.

Spre deosebire de Guitar Hero, unde utilizatorii apasă câteva butoane pentru a reproduce acorduri celebre, Piano Genie vine să ajute în crearea unor compoziţii noi.

Însă, spre deosebire de alte încercări similare, unde AI-ul poate crea o melodie întreagă plecând de la câteva note, oamenii de ştiinţă de la Google şi-au propus ca Piano Genie să funcţioneze ca o colaborare între om şi inteligenţa artificială.

În acest caz, AI pur şi simplu improvizează în funcţie de notele apăsate de om. Omul are libertatea de a urma orice notă doreşte, însă aceasta este urmată de continuarea aleasă de inteligenţa artificială.

Uneori, spune Chris Donahue, unul dintre creatori, AI-ul pare să-ţi citească gândurile sugerând exact nota pe care o aştepţi, iar alteori parcă te provoacă alegând o continuare neaşteptată dar inspirată.

Reţeaua neuronală pe care se bazează inteligenţa artificială a învăţat din compoziţiile la pian care au participat la competiţiile internaţionale. Informaţiile la care a avut acces au ajutat AI-ul nu doar să proceseze notele propriu-zise, ci şi viteza, timbrul şi volumul acestora.

Creatorii proiectului pun la dispoziţia celor interesaţi să încerce, o versiune web a lui Piano Genie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.