Fostului căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a declarat, miercuri, într-un comunicat postat pe Facebook, că a obţinut o victorie importantă în cazul sancţiunilor impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), subliniind că suspendarea îi va expira la 23 aprilie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt bucuros să vă anunţ că am obţinut o victorie importantă, chiar dacă nu totală, prin modul în care a fost soluţionat apelul pe care l-am formulat împotriva sancţiunilor care mi-au fost impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Interdicţia de a primi acces sau acreditări la evenimente ITF a fost aproape înjumătăţită, astfel încât această suspendare va expira în curând, pe 23 aprilie 2018. De asemenea, Tribunalul Independent care a soluţionat apelul meu a confirmat că această suspendare vizează exclusiv turnee ITF (nota mea - precum Cupa Federaţiilor sau Cupa Davis), ceea ce înseamnă că nu se aplică turneelor ATP sau WTA. În plus, interdicţia de a îndeplini calităţi oficiale (precum funcţia de căpitan nejucător al echipei României din Cupa Federaţiilor) a fost redusă cu mai mult de 8 luni", a scris Năstase.

Năstase mai spune că este bucuros că tribunalul independent a concluzionat că nu este o persoană rasistă. "Sunt de asemenea bucuros să constat că Tribunalul Independent care a soluţionat acest caz a concluzionat atât faptul că nu sunt o persoană rasistă, cât şi faptul că vorbele mele cu privire la copilul dnei Serena Williams nu au avut la bază intenţii rasiste. Această soluţie a Tribunalului Independent este departe de sancţiunea propusă de arbitrul principal al Barajului din Cupa Federaţiilor organizat anul trecut la Constanţa (suspendarea mea pe viaţă) şi de interdicţiile solicitate iniţial de către ITF (o suspendare de până la 10 ani), dar este mai blândă şi decât decizia completului intern de soluţionare din cadrul ITF. Eu mi-am învăţat lecţia în urma acestei experienţe, însă sper ca acum să înţeleagă şi dânşii că m-au tratat exagerat".

El a mai spus că nu va participa la meciurile României din Cupa Federaţiei de la Cluj şi că în două uni va putea fi alături de ele în tribună. "Întrucât voi respecta această soluţie a Tribunalului Independent, nu voi participa la meciurile pe care echipa României le va susţine în acest weekend în Cupa Federaţiilor. Le urez însă succes fetelor, iar în aproximativ două luni voi putea să fiu din nou alături de ele şi în tribună. În considerarea deciziei Tribunalului Independent, sunt încrezător că nu vor mai exista motive pentru care să îmi fie refuzate accesul sau acreditarea la marile competiţii ATP şi WTA din acest an, precum Turneul de la Madrid, Roland Garros sau Wimbledon, dar nici la turneul WTA de la Bucureşti".

Năstase a precizat că este fericit că poate urmări din nou din tribune competiţiile de tenis şi a subliniat că nu va mai comenta despre acest subiect. "Astfel, sunt fericit că urmează să trăiesc din nou, din tribună, spiritul marilor competiţii de tenis. Mi-am dedicat întreaga viaţă acestui sport şi cred că sunt îndreptăţit să continui să iau parte la acest fenomen. La acest moment nu voi mai oferi comentarii cu privire la acest subiect. Detaliile cu privire la conţinutul soluţiei Tribunalului Independent le vor oferi avocaţii mei, cărora le mulţumesc pentru ajutorul acordat în susţinerea cazului meu".

Suspendarea de peste trei ani a fostului căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a fost redusă la opt luni de tribunalul ITF, după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, din luna aprilie 2017.

Tribunalul independent al ITF a decis ca Năstase să fie amendat cu 10.000 de dolari, dar suspendarea de peste trei ani a fost redusă la opt luni. Iniţial, lui Nătase i s-a interzis să aibă o calitate oficială la competiţiile ITF, în perioada 23 aprilie 2017  - 31 decembrie 2020 şi nu avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF pe echipe până la 31 decembrie 201

La 21 iulie 2017, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) l-a suspendat pe Ilie Năstase până la 31 decembrie 2020 şi amendat cu 10.000 de dolari din cauza comportamentului pe care l-a avut la la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, din luna aprilie.

Lui Năstase îi era interzis să aibă o calitate oficială la competiţiile ITF, în perioada 23 aprilie 2017  - 31 decembrie 2020.

În plus, Ilie Năstase nu putea avea acces şi nu putea primi acreditare la competiţiile ITF pe echipe până la 31 decembrie 2018. Năstase va putea avea însă acces la turneele de Grand Slam, deoarece acestea nu sunt sub jurisdicţia ITF.

Ilie Năstase a fost găsit vinovat de încălcarea mai multor articole din regulamentul Fed Cup în luna aprilie. "Mai exact: Domnul Năstase a făcut un comentariu extrem de inadecvat şi care poate fi interpretat ca rasist cu privire la copilul nenăscut al Serenei Williams. Domnul Năstase i-a făcut avansuri de natură sexuală căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong. Domnul Năstase a făcut comentarii abuzive şi ameninţătoare către un membru acreditat al mass-media. Domnul Năstase a avut comentarii abuzive şi ameninţătoare către oficialii meciului şi membrii echipei Marii Britanii, a refuzat să părăsească terenul şi a perturbat în mod deliberat echipa adversă", a precizat ITF, adăugând că Năstase a intrat fără permisiune în vestiarul echipei Marii Britanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.