Diego Armando Maradona a marcat multe goluri în cariera lui, însă două dintre ele au locul lor în istorie, adânc întipărite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Cupa Mondială din Mexic, Argentina a jucat în sferturi cu Anglia, la 22 iunie 1986.

În minutul 51, la o minge respinsă greşit de Steve Hodge, aflat în marginea careului mare al englezilor, balonul a descris o boltă spre propria poartă. Către el s-au repezit portarul Peter Shilton şi Maradona, ambii în săritură, la vreo opt metri de poartă. Argentinianul a împins mingea cu mâna stângă, suficent ca Shilton, care se aruncase cu mana dreaptă înainte, pentru a o respinge, să rateze intercepţia. Balonul s-a dus în poartă, iar arbitrul, care nu a văzut henţul, a validat golul, în ciuda protestelor vehemente ale jucătorilor englezi.

"Căutam un spaţiu pentru că englezii erau de piatră. Fenwick, Butcher, toţi din apărare erau uriaşi. Valdano nu mi-a dat pasa mie, ci a greşit şi a ajuns la Samson. Samson a dat în spate. Am văzut mingea pe sus şi, în câteva secunde, mi-am dat seama că nu aş ajunge la cap, aşa că mi-a venit în minte să pun mâna şi capul. Am văzut mingea în poartă şi am început să strig: Gol, Gol. Idiotul de Checho m-a întrebat dacă am făcut-o cu mâna mea. <Taci din gură, tâmpitule, şi îmbrăţişează-mă>, i-am spus. Au început toţi să mă îmbrăţişeze. De asemenea, Valdano mi-a zis: <Nu-mi spune că a fost cu mâna?> Şi i-am răspuns la fel. <Îţi spun mai târziu, Valdano>", a povestit Maradona, la mulţi ani după acel meci. 

Câteva minute mai târziu, după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă a marcat cu mâna, Maradona a răspuns: "A fost mâna lui Dumnezeu".

La patru minute după "Mâna lui Dumnezeu" a urmat "Golul secolului", considerat cel mai frumos gol după o acţiune individuală din istorie. Maradona a primit un balon în propria jumătate de la Hector Enrique şi a început o cursă de 55 de metri, timp de zece secunde, în care a driblat cinci adversari, inclusiv pe Shilton, şi a ridicat scorul la 2-0.

Partida avea să se încheie cu 2-1 pentru argentinieni. 

La 29 iunie 1986, Maradona ridica trofeul mondial deasupra capului, după ce Argentina învingea, în finală, cu 3-2, reprezentativa Republicii Federale Germania.

Diego Maradona a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 60 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.