Campionatul European de fotbal, amânat de anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, va fi găzduit de 11 oraşe din 11 ţări de pe continent, inclusiv de Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, printre gazdele anunţate se numărau şi Bilbao şi Dublin, însă acestea au pierdut organizarea din cauza problemelor legate de restricţiile şi garanţiile cu privire la prezenţa spectatorilor în contextul pandemiei. Meciurile de la Dublin au fost mutate la Sankt Petersburg, iar oraşul Bilbao a fost înlocuit cu Sevilla pe lista gazdelor.

AMSTERDAM / JOHAN CRUIJFF ARENA

Unul dintre cele mai aglomerate porturi ale lumii încă din timpul epocii de aur olandeze, Amsterdam este o capitală vibrantă, având un centru istoric care a izbutit să-şi prezerve savoarea relaxată şi intimă, cu ale sale canale făurite de mâna omului, cu încântătoarele alei şi cu omniprezentele biciclete, toate la un loc creînd o atmosferă unică. Amsterdam este, totodată, un oraş ancorat în artă, remarcabile fiind capodoperele aflate în incinta muzeului Van Gogh şi în cea a Rijksmuseum, precum şi viul spirit creativ din galerii şi din arta stradală. Dar şi abordarea localnicilor atunci când este vorba despre fotbal are, în egală măsură, coloristica sa, portocaliul fiind alegerea preferată de fiecare dată când echipa naţională joacă aici.

Johan Cruijff rămâne cel mai faimos fotbalist al Amsterdamului, numele legendei olandeze îmbogăţind stadionul unde cei mai buni fotbalişti europeni vor străluci la UEFA EURO 2020, această arenă găzduind cinci meciuri cu ocazia UEFA EURO 2000. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de la Amsterdam:

13 iunie: Ţările de Jos – Ucraina, grupa C

17 iunie: Ţările de Jos – Austria, grupa C

21 iunie: Macedonia de Nord – Ţările de Jos, grupa C

26 iunie: Optimea 2A – 2B

Johan Cruijff ArenA are o capacitate de 54.000 de locuri. La fiecare meci pe acest stadion vor putea asista cel mult 16.000 de fani, adică aproximativ 33 la sută din capacitatea totală.

BAKU / STADIONUL OLIMPIC

Situat pe malul Mării Caspice, Baku este cel mai estic oraş-gazdă al UEFA EURO 2020, urmând să lase o puternică impresie în momentul când va spune în premieră “bun venit” unui EURO. Baku este capitala Azerbaidjanului, cunoscută drept “ţara focului”, gazele naturale arzând pe înălţimile apropiatului munte Yanar Dag fiind, cu certitudine, un obiectiv turistic ce nu trebuie omis. Zgârie norii “Flame Towers” (în traducere, “turnurile flacără”) din centrul oraşului reliefează, la rându-le, acest fenomen natural, oferind o faţetă modernă a acestui oraş antic.

La rându-i nou este şi Stadionul Olimpic din Baku. Acesta a fost inaugurat în 2015, găzduind deja jocurile lui FK Qarabağ din cadrul grupelor UEFA Champions League şi urmând să primească, la sfârşitul acestui sezon, şi finala UEFA Europa League. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de la Baku:

12 iunie: Ţara Galilor – Elveţia, grupa A

16 iunie: Turcia – Ţara Galilor, grupa A

20 iunie: Elveţia – Turcia, grupa A

3 iulie: Sfertul de finală 3

Stadionul Olimpic are o capacitate de 69.000 de locuri. La fiecare meci de la Euro vor putea asista cel mult 31.000 de fani, aproximativ 50 la sută din capacitatea totală.

BUCUREŞTI / ARENA NAŢIONALĂ

Cunoscută odinioară drept “micul Paris”, nu numai datorită Arcului său de Triumf, capitala României cunoaşte actualmente un nou boom, datorită statutului său de centru economic şi caracterului ei de oraş dinamic. Această reînnoită vitalitate a generat o explozie a numărului de vizitatori, dornici să exploreze farmecul eclectic al Bucureştiului, acest veritabil oraş al contrastelor oferind o spectaculoasă combinaţie şi variată gamă de obiective, cu biserici ortodoxe, pe de o parte, sau una dintre cele mai masive clădiri din lume, Palatul Parlamentului, pe de altă parte.

Fotbalul rămâne, la rându-i, o mare pasiune locală, de înţeles dacă ne gândim că aceasta este casa campioanei Europei din 1986, FC Steaua Bucureşti. Arena Naţională din Bucureşti este o construcţie modernă, fiind inaugurată în 2011. Asta nu înseamnă că ea ar fi străină de meciuri de maximă importanţă, găzduind ediţia 2012 a finalei UEFA Europa League. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe Arena Naţională:

13 iunie: Austria – Macedonia de Nord, grupa C

17 iunie: Ucraina – Macedonia de Nord, grupa C

21 iunie: Ucraina – Austria, grupa C

28 iunie: Optime de finală: 1F – 3A/B/C

Arena Naţională are o capacitate de 54.000 de locuri. Conform planurilor actuale, la fiecare meci vor putea asista cel mult 13.000 de spectatori (25 la sută din capacitatea totală).

BUDAPESTA / PUSKAS ARENA

Considerată pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, capitala Ungariei îşi datorează numele îngemănării denumirilor Buda şi Obuda, pe partea de vest a Dunării, şi Pesta pe cea de est. Fluviul continuă să servească drept o importantă arteră de comunicaţie, într-un oraş care se laudă cu aproximativ 80 de izvoare geotermale şi cu clădiri construite având drept temă stilurile gotic, baroc, neoclasic şi Art Nouveau, pentru a enumera doar câteva stiluri arhitectonice de admirat aici.

 

Şi fotbalul şi-a lăsat amprenta, Budapesta fiind cea care a produs mulţi dintre componenţii echipei “magicienilor maghiari” ai anilor '50, incluzându-l aici pe Ferenc Puskás. Anul viitor va fi inaugurată, pe locul vechiului stadion Puskás Ferenc, arena-gazdă a UEFA EURO 2020, al cărei nume îl va imortaliza în continuare pe legendarul atacant al lui Real Madrid. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe Puskas Arena:

15 iunie: Ungaria – Portugalia, grupa F

19 iunie: Ungaria – Franţa, grupa F

23 iunie: Portugalia – Franţa, grupa F

27 iunie: Optime de finală: 1C – 3D/E/F

Puskas Arena are o capacitate de 68.000 de locuri. Stadionul va putea fi ocupat la Euro la capacitate totală.

COPENHAGA / PARKEN STADIUM

Verde, curată şi, fără niciun efort, plină de stil, Copenhaga este un oraş care gândeşte permanent în viitor, deseori denumită drept unul dintre cele mai fericite locuri de pe pământ unde se poate trăi. Capitala daneză, atât de prietenoasă pentru biciclişti, este strâns legată de Suedia prin podul Øresund, fiind, totodată, un centru plin de viaţă al culturii scandinave, renumit atât datorită designerilor lideri de piaţă, cât şi prin prisma numeroaselor restaurante cu stele Michelin.

Portul, grădina botanică şi statuia reprezentând Mica Sirenă, celebră pe plan mondial, atrag la rându-le atenţia într-un oraş dominat, pe plan fotbalistic, de gigantul local FC København. Stadionul care serveşte drept casă a lui FCK va întâmpina UEFA EURO 2020 după ce a găzduit, în 1994, finala Cupei Cupelor, Arsenal FC învingând pe Parma AC, înainte de a pierde, şase ani mai târziu, în 2000, ultimul act al Cupei UEFA, la lovituri de departajare, în faţa lui Galatasaray AŞ. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe Parken Stadium:

12 iunie: Danemarca – Finlanda, grupa B

17 iunie: Danemarca – Belgia, grupa B

21 iunie: Rusia – Danemarca, grupa B

28 iunie: Optime de finală: 2D – 2E

Parken Stadium are o capacitate de 38.000 de locuri. La fiecare meci vor putea asista cel mult 15.900 de fani, adică 45 la sută din capacitatea totală.

GLASGOW / HAMPDEN PARK

Cel mai mare oraş al Scoţiei, deseori evocat drept unul dintre cele mai prietenoase de pe pământ, Glasgow şi-a dobândit recunoaşterea internaţională pentru energia sa, pentru pasiunea pe care o degajă, pentru umor şi pentru bogatul său tezaur cultural. Oferind intrare liberă, rafinata galerie de artă şi muzeul Kelvingrove, Galeria artei moderne, de ultimă generaţie, precum şi celebrul muzeu Riverside, sunt lăcaşe de nivel mondial, în timp ce moştenirea arhitecturală a oraşului Glasgow cuprinde o paletă deosebită, de la splendoarea medievală şi victoriană la geniul Art Nouveau al lui Charles Rennie Mackintosh, creator al unor numeroase capodopere contemporane.

Perfectă poartă de intrare în ameţitorul decor scoţian, Glasgow se poate declara, totodată, mândru de a fi un ardent fief al fotbalului. Gazdă a UEFA EURO 2020, Hampden Park a fost, timp de mai multe decenii, cel mai mare stadion al lumii, la fel ca şi loc de disputare a finalelor Cupei Campionilor Europeni din 1960, 1976 şi 2002, fiind, în acelaşi timp, şi casă a faimosului “Hampden Roar”. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe Hampden Park:

14 iunie: Scoţia – Cehia, grupa D

18 iunie: Croaţia – Cehia, grupa D

22 iunie: Croaţia - Scoţia, grupa D

29 iunie: Optime de finală: 1E – 3A/B/C/D

Hampden Park are o capacitate de 51.000 de locuri. La fiecare meci vor putea asista cel mult 12.000 de suporteri, aproximativ 25 la sută din capacitate.

LONDRA / STADIONUL WEMBLEY

Cel mai vizitat oraş de pe planetă şi creuzet al feluritelor etnii şi culturi, Londra a izbutit să conserve secole de istorie, inovând, în acelaşi timp, în diverse domenii, cum ar fi arta, comerţul, moda şi cercetarea. Capitala Regatului Unit al Marii Britanii are câte ceva pentru fiecare, o serie de repere ale acesteia fiind instantaneu recunoscute, denumiri ca Parlamentul, Buckingham Palace, Tower Bridge şi Trafalgar Square fiind faimoase la nivel mondial.

Stadionul Wembley figurează la loc de cinste pe această listă, legendara arenă sporindu-şi faima de când a fost reconstruită şi redată circuitului în 2007. Noul stadion este gata pentru primul său turneu major internaţional, după ce vechiul Wembley a fost martor al victoriei Germaniei în finala EURO '96 şi al triumfului Angliei la Cupa Mondială FIFA 1966. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe stadionul Wembley:

13 iunie: Anglia – Croaţia, grupa D

18 iunie: Anglia – Scoţia, grupa D

22 iunie: Cehia – Anglia, grupa D

26 iunie: Optime de finală: 1A – 2C

29 iunie: Optime de finală: 1D – 2F

6 iulie: Semifinala 1

7 iulie: Semifinala 2

11 iulie: Finala

Stadionul Wembley are o capacitate de 90.000 de locuri. Conform planurilor actuale, arena va găzdui la fiecare meci din grupe şi din optimi cel puţin 22.500 de fani. Cota pentru semifinale şi finală încă nu a fost decisă.

MUNCHEN / FOOTBALL ARENA

Tehnologia se întâlneşte cu tradiţia în cel mai populat oraş al Bavariei, abordarea “laptopuri şi pantaloni de piele” transformând regiunea în una dintre cele mai populate şi moderne din Germania. În timp ce nenumărate şi variate companii de hi-tech au transformat München în casa lor, vizitatorii sunt atraşi de cartierul care adăposteşte muzeul de artă sau de industria berii, highlight-ul anual fiind celebrul Oktoberfest. Inovativa Fussball Arena München este un alt obiectiv popular, membrana sa exterioară, intens şi variat luminată, captând atenţia de când a găzduit şase meciuri din cadrul Cupei Mondiale FIFA 2006.

Noua arenă, plină de culoare, a preluat ştafeta de la Olympiastadion din acelaşi oraş, unde Marco van Basten a înscris printr-un voleu de senzaţie în finala Campionatului European UEFA din 1988. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe Football Arena:

15 iunie: Franţa – Germania, grupa F

19 iunie: Portugalia – Germania, grupa F

23 iunie: Germania – Ungaria, grupa F

2 iulie: Sfert de finală

Football Arena Munchen are o capacitate de 70.000 de locuri. La fiecare meci vor putea asista 14.500 de fani, aproximativ 22 la sută din capacitatea totală.

ROMA / STADIONUL OLIMPIC

Capitala italiană este un obiectiv peren pentru vizitatorii aflaţi în căutare de istorie şi de cultură, fără a menţiona strălucitorul fundament fotbalistic. Cetatea Eternă se bucură de reputaţia de a reprezenta locul de naştere a civilizaţiei occidentale, înglobând nenumărate atracţii pe care nu ai voie să le ratezi, începând cu Colosseum şi terminând cu Bazilica Sfântului Petru, Capela Sixtină, Treptele Spaniole sau Fontana di Trevi.

Nu mai puţin reprezentativ este şi Stadio Olimpico, inaugurat în 1937 şi gazdă a celei de-a treia finale a Campionatului European UEFA 1968, când Italia a învins Iugoslavia cu 2-0. Tot aici, RFG a câştigat ultimul act al Campionatului European UEFA 1980, înainte de a reveni într-un oraş care trăieşte şi respiră fotbal, pentru a-şi adjudeca finala Cupei Mondiale FIFA 1990. (Sursă: frf.ro).

Meciurile de pe Stadionul Olimpic:

11 iunie: Turcia – Italia, grupa A

16 iunie: Italia – Elveţia, grupa A

20 iunie: Italia – Ţara Galilor, grupa A

3 iulie: Sfert de finală 4

Stadionul Olimpic are o capacitate de 68.000 de locuri. La fiecare meci de la Euro vor putea asista 16.000 de fani, aproximativ 25 la sută din capacitate.

SANKT PETERSBURG / STADIONUL SANKT PETERSBURG

Fosta capitală a Rusiei este supranumită “Veneţia Nordului”, datorită reţelei sale de canale şi celor 342 de poduri, numai că, în egală măsură, ea radiază grandoarea regală. Fondată de Petru cel Mare în 1703, pentru a semnifica măreţia ţării, oraşul îţi poate tăia răsuflarea graţie palatelor şi catedralelor superb ornate, în timp ce Muzeul de Stat Ermitaj – unul dintre cele peste 200 din Sankt Petersburg – este unul dintre cele mai mari din întreaga lume.

Găzduirea a şase jocuri la Cupa Mondială FIFA 2018 a contribuit din plin la afirmarea oraşului şi ca primă destinaţie fotbalistică. În acest sens, nou construitul stadion Sankt Petersburg, astfel proiectat încât să semnifice o navă spaţială care aterizează în Golful Finlandei, o să atragă din nou atenţia la UEFA EURO 2020. (Sursă: frf.ro)

Meciurile de pe stadionul Sankt Petersburg:

12 iunie: Belgia – Rusia, grupa B

14 iunie: Polonia – Slovacia, grupa E

16 iunie: Finlanda – Rusia, grupa B

18 iunie: Suedia – Slovacia, grupa E

21 iunie: Finlanda – Belgia, grupa B

23 iunie: Suedia – Polonia, grupa E

2 iulie: Sfert de finală 1

Stadionul Sankt Petersburg are o capacitate de 61.000 de locuri. La fiecare meci de la Euro vor putea asista 30.500 de fani, adică aproximativ 50 la sută din capacitatea totală.

SEVILLA / LA CARTUJA

Sevilla, capitala Andaluziei, este al patrulea oraş ca mărime din Spania, situat pe malurile fluviului Guadalquivir. Oraşul este considerat centrul artistic, cultural, financiar, economic şi social al sudului Spaniei. Are numeroase obiective turistice, printre cele mai cunoscute numărându-se Giralda şi palatul Alcazar.

În Sevilla activează două cluburi de fotbal celebre: FC Sevilla, de şase ori câştigătoare a Cupei UEFA/Ligii Europa, joacă pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, în timp ce rivala Betis joacă pe stadionul Benito Villamarin.

Construit pentru a găzdui Campionatele Mondiale de atletism din 1999, stadionul La Cartuja este gazda finalei Cupei Spaniei şi a mai găzduit două finale de Cupa Davis, precum şi concerte ale unor artişti celebri – Madonna, U2, Bruce Springsteen, AC/DC.

Meciurile de pe stadionul La Cartuja:

14 iunie: Spania – Suedia, grupa E

19 iunie: Spania – Polonia, grupa E

23 iunie: Slovacia – Spania, grupa E

27 iunie: Optime de finală: 1B – 3A/D/E/F

Stadionul La Cartuja are o capacitate de 60.000 de locuri. La fiecare meci de la Euro vor putea asista aproximativ 18.000 de spectatori (30 la sută din capacitate).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.