UEFA consideră propunerea FIFA pentru o Cupă Mondială la fiecare 2 ani un adevărat pericol pentru calitatea fotbalului. Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, în prezent Director pentru Dezvoltarea Fotbalului din cadrul FIFA, este creditat cu această propunere şi este principalul promotor al schimbării. Legendarul antrenor francez a argumentat această idee care, conform unei declaraţii UEFA, provoacă “îngrijorări serioase”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea FIFA este deocamdată la stadiul de studiu de fezabilitate. Wenger conduce acest studiu în urma votului de încredere primit din partea a 166 din cele 210 asociaţii naţionale care formează FIFA.

Motive pentru această propunere

Pentru a înţelege cu adevărat dezbaterile din jurul propunerii, merită să parcurgem care sunt motivele din spatele acestei idei.

Împărţirea puterii financiare

Fotbalul mondial este dominat în prezent de campionatele şi competiţiile echipelor de club. Gianni Infantino, preşedintele FIFA, doreşte Cupe Mondiale mai mari şi mai frecvente pentru a echilibra balanţa financiară dominată în prezent de UEFA. Cupele Mondiale la fiecare doi ani ar însemna comasarea celorlaltor competiţii continentale în anii rămaşi liberi. Acest lucru ar însemna că am avea o competiţie pentru echipele naţionale în fiecare an.

Model învechit

Ciclul de 4 ani este considerat învechit de mulţi oficiali FIFA, în special din perspectiva fidelizării spectatorilor tineri. Din punct de vedere comercial este de asemenea un dezavantaj, pentru că majoritatea sponsorilor preferă evenimente mai frecvente decât să aştepte câte 4 ani.

Mai multe ţări gazdă

Există deja o listă de aşteptare cu ţări care probabil vor aştepta decenii până să le vină rândul să găzduiască o Cupă Mondială, printre care Anglia, Spania, China, Maroc, Argentina, sau Arabia Saudită.

Calendar mai uşor pentru jucători

Acest aspect este unul dintre principalele motive pentru care opoziţia este mare pentru propunerea lui Arsene Wenger. Mulţi sunt convinşi că implementarea unui astfel de sistem ar încărca şi mai mult calendarul deja dificil al fotbaliştilor. Oficialul francez a precizat însă în că tocmai aceasta este una dintre problemele pe care încearcă să le combată - calendarul încărcat datorită convocărilor naţionale în mai multe perioade ale anului.

Wenger declara în această vară într-un interviu pentru Kicker: „Echipa naţională s-ar întâlni în octombrie, ar juca şapte jocuri de calificare pentru o lună şi apoi va juca finala unui turneu în iunie. Asta înseamnă mai puţine deplasări pentru jucători în general, aduce mai multă claritate şi continuitate pentru toţi cei implicaţi şi mai puţin risc de accidentări.”

Europa contra restul lumii

Fotbalul european este forţa dominantă în lume, cu cele mai puternice campionate şi cele mai bogate echipe de club care se întrec anual în Champions League. Toate acestea înclină considerabil balanţa puterii în favoarea UEFA, dar marile puteri din fotbalul european au ajuns să depindă de investitori din Emiratele Arabe Unite, China, SUA şi China, ceea ce schimbă din nou raportul puterii în favoarea FIFA. Este foarte probabil ca acest aspect să fi deschis pentru FIFA oportunitatea de a lansa această propunere.

Dezechilibrul în fotbal dintre Europa şi restul lumii este bine-cunoscut şi se reflectă în fiecare aspect al marilor competiţii. Cupa Mondială a fost câştigată doar de ţări europene de aproape 20 de ani, şi pe baza trendurilor ce reies din cotele oferite de orice casă de pariuri online în preajma competiţiei, europenii sunt în general favoriţi.

Reacţii la ideea unei Cupe Mondiale la fiecare 2 ani

După cum menţionam mai sus, reacţiile la studiul FIFA condus de Arsene Wenger nu sunt pozitive. UEFA, CONMEBOL (echivalentul din America de Sud) şi numeroşi jucători şi antrenori din lumea întreagă şi-au exprimat opoziţia pentru propunerea FIFA.

Într-o declaraţie oficială, UEFA a exprimat îngrijorări serioase în privinţa metodologiei adoptate care a dus până acum la comunicarea şi promovarea publică a unor reforme radicale înainte ca aceste schimbări să fi fost măcar dezbătute şi decise.

“Există pericole reale asociate cu acest plan: diluarea valorii celui mai important eveniment de fotbal, a cărui apariţie la fiecare 4 ani îi conferă o mistică cu care au crescut generaţii de fani”, se precizează în declaraţia UEFA.

Într-un interviu pentru BBC, Wenger a răspuns îngrijorărilor enumerate de UEFA: “Ce este absolut dăunător jucătorilor sunt călătoriile repetate şi diferenţa de fus orar. Prin reducerea perioadei de calificare, cred că am vedea beneficii atât pentru cluburi cât şi pentru jucători."

“Cupa Mondială este un eveniment atât de uriaş încât nu cred că [ediţia la 2 ani] va diminua prestigiul. Vrei să fii cel mai bun din lume şi vrei să fii cel mai bun din lume în fiecare an”, a continuat oficialul francez.

O reformă necesară sau o tentativă de uzurpare?

Probabil câte ceva din fiecare, iar pe măsură ce investigăm impactul global al acestei schimbări, descoperim probleme din ce în ce mai complexe. Pentru că pe de o parte, este o luptă pentru putere între UEFA şi FIFA - chiar între Europa şi restul lumii din multe puncte de vedere, dar este şi o luptă pentru reformarea unui format care este departe de a fi perfect, atât din perspectiva calendarului fotbaliştilor, cât şi raportat la dezvoltarea globală a sportului sau chiar de nivelul de interes al fanilor.

Wenger a pornit acest studiu în luna mai, şi prevede că există şanse ca până în decembrie să se încheie această fază de cercetare. Această estimare este foarte ambiţioasă având în vedere opoziţia puternică din partea UEFA. Calendarul competiţiilor internaţional este stabilit până la Cupa Mondială din 2026, iar cu Campionatul European stabilit pe 2028, noul format al Cupei Mondiale ar putea intra în vigoare cel mai devreme începând cu 2030, tocmai în anul în care competiţia va aniversa 100 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.