Câteva zeci de persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Sănătăţii, reclamând lipsa de pe piaţă a imunoglobulinelor, situaţie semnalată de pacienţi de mai mult timp. Instituţia a transmis că va continua demersurile prin “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi specială şi că ministrul Florian Bodog, care s-a întâlnit cu parinţii copiilor afectaţi de deficienţa de imunoglobulină, a cerut o întâlnire cu firmele producătoare pentru a găsi soluţii de aprovizionare şi pentru a verifica dacă aceste companii au respectat legislaţia privind procedurile de aprovizionare. De asemenea, Bodog promite că va vorbi cu omologul său din Bulgaria pentru a verifica dacă acolo există stocuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa Ministerului Sănătăţii, reclamând că nu găsesc medicamentele necesare pentru copiii lor, mai exact imunoglobuline. 

Ministerul Sănătăţii a transmis ulterior un comunicat de presă în care arată că ministrul Florian Bodog s-a întâlnit cu parinţii copiilor afectaţi de deficienţa de imunoglobulină şi cu reprezentaţii asociaţiilor de pacienţi şi că lipsa imunoglobulinei de pe piaţa românească este cauzată de problemele de producţie înregistrate de firmele producătoare.

“Este o situaţie care se regăseşte în spaţiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniştrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel şi înştiinţările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producţie se transformă într-o situaţie de sănătate publică nu numai în România”, a declarat Bodog.

El a convocat, pentru miercuri, o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluţiile de aprovizionare şi a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare, iar la discuţii au fost chemaţi şi reprezentanţii pacienţilor.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii va vorbi marţi cu omologul bulgar pentru a verifica situaţia stocurilor de imunoglobulină din această ţară, România şi Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziţia comună de medicamente.

"Între timp, Ministerul Sănătăţii continua demersurile demarate prin Compania Naţională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania “Unifarm” a informat Ministerul Sănătăţii ca a achiziţionat  6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care aşteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene", adaugă Ministerul Sănătăţii.

Lipsa imunoglobulinelor a fost semnalată de pacienţi de mai mult timp, iar reprezentanţii MS spuneau că este o problemă de producţie care se va rezolva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.