Fostul ministru al Educaţiei Naţionale Valentin Popa spune că manualul de geografie de clasa a VI-a, cel în care au fost găsite mai multe greşeli, este retipărit, urmând să fie distribuit în teritoriu săptămâna viitoare. Popa anunţă că formatul digital al acestui manual este deja pe site, la fel şi eratele pentru celelalte manuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valentin Popa a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ministerul nu are vreun cost legat de retipărirea manualului de geografie de clasa a VI-a.

"În această problematică a manualelor pentru elevi, au fost o serie întreagă de discuţii legate de calitatea conţinutului. În top avem manualul de geografie clasa a VI-a, care are un număr considerabil de greşeli, şi în legătură cu acest manual am luat decizia ca el să fie retipărit, fără ca ministerul să suporte vreun cost. Manualul este în momentul de faţă la tipar şi va fi distribuit în teritoriu săptămâna viitoare, dar formatul digital este deja pe site, unde se află deja şi eratele pentru celelalte manuale", a afirmat fostul ministru.

El a precizat că este pentru prima oară când cineva plăteşte pentru greşelile dintr-un manual.

"E un semnal pentru piaţa manualelor pentru că,pentru prima dată în istorie, cineva plăteşte pentru greşelile din manuale. Va fi un reper, cred eu, şi pentru contractele viitoare între minister şi edituri, astfel încât, atunci când vom constata astfel de greşeli, ele să fie corectate pe costul editurii", a precizat Valentin Popa.

El a mai spus că este o problemă "cine va edita manualul început de erată cu greşelile din manualele de clasa a V-a, cam 100 de pagini".

"În clasa a V-a acestea sunt greşelile făcute în manuale de către numeroasele edituri care au furnizat cu şase luni întârziere manualele anul trecut. Cam atâtea s-au adunat. Despre asta nu a vorbit nimeni, nu au avut interes editurile să vorbească cumva despre aceste greşeli. Au avut interes să vorbească doar despre greşelile făcute de Editura Didactică şi Pedagogică, evident pentru a scoate în evidenţă faptul că numai ei ar putea să furnizeze manuale. Cam aşa le-au furnizat. Cam cu atâtea greşeli. Doar pentru clasa a V-a. Oare ce-om face când ne apucăm şi de celelalte clase, să facem revizia? Nu ştiu. Dar nu îmi place să dăm manualele de clasa a V-a şi alături încă un manual cu erate, chiar nu îmi place aşa ceva", a spus fostul ministru.

El a menţionat că ministerul intenţionează instituirea unui filtru suplimentar de control pentru manuale, după bunul de tipar al editurii şi autorilor, acestea urmând să fie evaluate de către inspectorii de specialitate din teritoriu.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a solicitat Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) să retipărească manualul de Geografie pentru clasa a VI-a şi să suporte toate costurile. Până când noile manuale vor fi trimise în şcoli, profesorii şi elevii vor putea folosi manualul corectat în varianta digitală.

Reacţia ministerului a venit după ce în manualul de Geografie au fost descoperite multe greşeli. De exemplu, oraşul Turnu Măgurele este poziţionat pe hartă acolo unde este, de fapt, oraşul Drobeta-Turnu Severin, la fel şi Marea Moartă, care este pusă pe hartă în locul Mării Roşii. În plus, insula Ascension este scrisă „Asuncion”, în timă ce Guyana Franceză este scrisă cu „i” şi nu cu ”y”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.