Meteorologii au emis, luni dimineaţă, o nouă informare de precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, polei şi vreme deosebit de rece în toată ţara. Informarea meteo este valabilă până marţi, la ora 21.00. De asemenea, până la ora 13.00, respectiv 14.00, sunt sub avertizare cod galben de polei cinci judeţe din sudul ţării. Din cauza poleiului, trenurile de la Bucureşti Nord către Constanţa, Craiova, Galaţi sau Ploieşti şi retur au acumulat întârzieri, iar mai multe garnituri care circulă către Constanţa au fost anulate. De asemenea, întârzieri de aproape două ore s-au înregistrat şi pe Aeroportul Otopeni, generate de necesitatea degivrării aeronavelor înainte de decolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Infotrafic: Ploaie îngheţată pe Autostrada Soarelui; şoferii sunt sfătuiţi să nu bruscheze comenzile maşinii
CITEȘTE ȘI Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: Aproape 800 de urgenţe de cod roşu şi galben, înregistrate în ultimele 24 de ore, din cauza condiţiilor meteo; zeci de persoane au suferit traumatisme după ce au căzut pe gheaţă
CITEȘTE ȘI INGHA: Cod portocaliu de inundaţii în Satu Mare, pe râul Crasna; în alte şapte judeţe este cod galben, până marţi la ora 16.00

UPDATE - Codul galben de polei, ridicat pentru Bucureşti. Cinci judeţe se mai află sub avertizare, până în cursul după-amiezii

Meterorologii au ridicat codul galben de polei pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, însă menţin avertizarea până la ora 13.00, respectiv 14.00, pentru cinci judeţe din sudul ţării.

Astfel, până la ora 13.00 se află sub avertizare cod galben de polei judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi, iar judeţul Constanţa este vizat de cod galben până la ora 14.00.

De asemenea, până la ora 17.00 se află sub avertizare cod galben judeţul Caraş-Severin, unde se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze care vor depăşi la rafală 55-65 de kilometri la oră şi 70-80 de kilometri la oră în zona de munte. De asemenea, în acest judeţ vor fi precipitaţii mixte.

Până la ora 11.00, au fost sub avertizare cod galben de polei şi Capitala şi judeţele Ilfov şi Dâmboviţa.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat un comandament la ora 15.00, la care vor fi prezenţi "toti factorii implicaţi în implementarea programului de deszăpezire şi combatere a poleiului".

Întârzieri de aproape două ore pe Aeroportul Otopeni; nicio cursă nu este anulată

Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo, însă în cursul dimineţii s-au înregistrat întârzieri şi de aproape două ore, generate de necesitatea degivrării aeronavelor înainte de decolare.

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfăşoară normal, conform programului de zbor, potrivit situaţiei de la ora 08.30 anunţate luni de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Unele aeronave au înregistrat întârzieri de aproape două ore.

Astfel, o aeronavă Lufthansa care trebuia să decoleze la ora 07:05 spre Frankfurt, a fost programată pentru ora 08.52. În plus, un avion al companiei Tarom, tot cu destinaţia Frankfurt, trebuia iniţial să decoleze la ora 08.40 şi a fost programat pentru ora 10.13.

Un alt avion Tarom trebuie să plece la Praga la 10.50 şi a fost reprogramat la ora 12.35.

Întârzieri ale trenurilor către Constanţa, Craiova, Galaţi sau Ploieşti. Mai multe garnituri către Constanţa au fost anulate

Nouă trenuri de la Bucureşti Nord către Constanţa, Craiova, Galaţi, Ploieşti şi retur au acumulat întârzieri de până la 145 de minute, luni dimineaţă, iar CFR anunţă că, în condiţiile în care între Ciulniţa şi Constanţa nu poate fi utilizată tracţiunea cu locomotive electrice, au fost anulate mai multe garnituri.

Potrivit CFR Călători, din cauza fenomenului de chiciură de la nivelul firelor de contact, a elementelor de infrastructură şi a materialului rulant, trenurile de la Bucureşti Nord la Constanţa, Craiova, Galaţi, Ploieşti şi retur circulă cu întârzieri.

Deoarece între Ciulniţa şi Constanţa nu poate fi utilizată tracţiunea cu locomotive electrice, a fost luată decizia anulării următoarelor trenuri: IR 1581, IR 1582, IR 1587 şi IR 1588 Bucureşti Nord – Constanţa şi retur, R 8212 Constanţa – Fetesti, R 8011 Bucureşti Obor – Feteşti, R 8012 Ciulniţa – Bucureşti Obor, R 8002 şi R 8003 Constanţa – Bucureştilor Obor şi retur.

În zonele unde este necesar, se intervine cu utilaje şi cu locomotive Diesel, iar călătorii vor fi preluaţi spre destinaţii cu trenuri din graficele de circulaţie sau cu trenuri suplimentare, mai spune CFR Călători.

Mai multe trenuri care ar fi trebuit să ajungă luni dimineaţă în Gara de Nord din Bucureşti au întârzieri între 40 şi 145 de minute.

Astfel, trenul care ar fi trebuit să ajungă de la Vatra Dornei Băi are o întârziere 40 de minute, trenul Chişinău-Bucureşti are întârziere de peste o oră, în timp ce trenul care ar fi trebuit să ajungă de la Suceava în Bucureşti în jurul orei 5.20 are întârziere de 145 de minute.  De asemenea, trenul Bucureşti Nord-Constanţa, care ar fi trebuit să plece din Gara de Nord la 6.20, are întârziere de o oră. 

Lapoviţă, ninsoare şi polei până marţi, la ora 21.00

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temporar vor fi precipitaţii, mai ales sub formă lapoviţă şi ninsoare, care se vor extinde treptat dinspre sud-vestul ţării. În jumătatea de sud a ţării şi la munte acestea vor fi în general moderate cantitativ. 

De asemenea, se va semnala polei sau gheţus, în special în sudul ţării, iar vântul va avea unele intensificări.

Vremea se va menţine deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice.

Informarea emisă de meteorologi luni dimineaţă va fi valabilă până marţi la ora 21.00.

De asemenea, până luni, la ora 20.00, este în vigoare o atenţionare cod galben de inundaţii emisă de hidrologi pentru râuri din 22 de judeţe.

Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin inferior, Lăpuş – bazin inferior (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Ier (judeţele Satu Mare şi Bihor), Barcӑu – bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sӑlaj şi Bihor), Mureş (bazin superior aval S.H. Rӑstoliţa - amonte confluenţă Arieş), judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, Târnava Mare, Târnava Mică (judeţele Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Timiş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş-Severin), Olt – bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt), Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), râurile mici din judeţul Constanţa.

În aceste zone se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

De asemenea, este în vigoare şi o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din cinci judeţe. Astfel, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Crasna – bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Olt (sector S.H. Hoghiz - amonte S.H. Sebeş Olt)  - judeţele Braşov şi Sibiu, Chechet (afluent al râului Ier) – judeţul Satu Mare, Barcӑu – bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sӑlaj şi Bihor).

Duminică, în Bucureşti şi în douăsprezece judeţe din sudul ţării a fost cod portocaliu de polei. Din cauza poleiului şi a fenomenului de ploaie îngheţată, a fost închisă circulaţia pe patru drumuri naţionale şi pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Feteşti. De asemenea, cel puţin 12 curse aeriane au fost anulate sau amânate pe Aeroportul Henri Coandă, din cauza fenomenului de ploaie îngheţată, în timp ce mai multe trenuri au acumulat întârzieri de până la 400 de minute, în Gara de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.