Trei turişti au fost daţi dispăruţi după ce ar fi fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Făgăraş. Salvamontiştii au reuşit localizarea a doi dintre ei, care cel mai probabil sunt decedaţi, urmând să decidă cum vor acţiona în cursul zilei de miercuri pentru a reuşi recuparea acestora. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că nu se poate intra în zonă nici măcar cu elicopterul, din cauza riscului foarte mare de producere a unor avalanşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Salvamontiştii au mai localizat încă un turist din grupul celor trei dispăruţi în Munţii Făgăraş. Cel mai probabil, şi acesta este decedat, iar miercuri se va încerca recuperarea lor

Salvamontiştii au reuşit să localizeze, până marţi seară, doi dintre cei turişti daţi dispăruţi în Munţii Făgăraş, care, cel mai probabi, sunt decedaţi, urmând să decidă cum vor acţiona în cursul zilei de miercuri pentru a reuşi recuparea trupurilor neînsufleţite.

Preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru News.ro că cele două persoane, care sunt decedate, au fost reperate din elicopter, iar salvamontiştii analizează posibilităţile de intervenţie în zona respectivă.

“Au fost reperaţi din elicopter. Mâine sunt pregătite două echipe de salvatori să intervină. Dacă vremea le permite vor face un survol să văd exact despre ce e vorba. Elicopterul o să-i lase la o distanţă locul respectiv, unde nu este pericol să pornească o avalanşă din cauza curenţilor de la elicopter. Apoi, salvatorii vor coborî la ei. Cei doi sunt pe două văi diferite, relativ apropiaţi, dar în zone diferite. Pe unul o să încerce să-l ridice în creastă şi de acolo să-l preia elicopterul, iar pe al doilea să-l coboare unde este plat şi lipsă de zăpadă şi să-l preia de acolo”, a afirmat Sabin Cornoiu.

El a mai spus că salvatorii speră ca şi cel de-al treilea turist dispărut în munţi să fie legat în coardă de unul dintre cei doi deja reperaţi şi să nu fi fost observat în urma survolului de marţi.

Preşedintele Salvamont România a mai precizat că unul dintre cei trei turişti era o persoană care avea o experienţă foarte mare pe munte.

UPDATE - Raed Arafat: Unul dintre turiştii dispăruţi în Munţii Făgăraş a fost localizat din elicopter şi cel mai probabil este decedat

”Una dintre cele trei persoane rătăcite în Munţii Făgăraş a fost identificată. Cel mai probabil, aceasta este decedată”, a spus Arafat marţi după-amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a precizat că persoana a fost localizată în Valea Sâmbetei şi că cea mai mare problemă este că la acest moment salvatorii nu pot intra în zonă din cauza pericolului producerii de avalanşe.

"Nu se poate ajunge nici cu elicopterul, pentru că se poate declanşa o nouă avalanşă. Vom decide împreună cu salvamontiştii cum vom proceda pentru recuperare. Din informaţiile pe care le avem, cei trei turişti ar fi fost surprinşi de o avalanşă. Este un risc foarte mare de avalanşe", a spus Raed Arafat.

Preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat pentru News.ro că decesul persoanei va putea fi confirmat când vor ajunge echipe terestre de căutare. ”Important e că acum cunoaştem zona în care trebuie să facem căutările terestre”, a spus Cornoiu.

La rândul său, prefectul de Braşov Marian Rasaliu a spus că nu este cert dacă persoana reperată face parte din grupul celor trei turişti sau este vorba despre altcineva.

"În această perioadă sunt foarte mulţi care se aventureză pe munte, ignorând avertismentele privind riscul producerii unor avalanşe. Poate fi oricine", a declarat prefectul. 

Braşov: Trei turişti care s-ar fi pierdut în Munţii Făgăraş, căutaţi cu elicopterul de salvamontişti

Preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat, marţi, pentru News.ro, că în urmă cu o săptămână a fost raportată dispariţia a trei turişti pe un versant din Braşov, însă căutările au început în urmă cu trei zile, cu elicopterul, pentru că familia nu se arătase îngrijorată.

”Iniţial, dispariţia a fost anunţată de nişte prieteni ai turiştilor, însă când am luat legătura cu membrii familiei, aceştia ne-au spus să fim liniştiţi, că cei trei obişnuiesc să plece şi să nu dea semne câteva zile. Ulterior, în urmă cu trei zile, familia a revenit şi ne-a solicitat sprijn, astfel că se fac survolări cu elicopterul în Munţii Făgăraş”, a declarat Cornoiu.

Conform sursei citate, deocamdată nu au fost trimise echipe terestre, pentru că există risc mare de avalanşe, care le-ar pune viaţa în pericol salvatorilor.

”În zona Munţilor Făgăraş, în ultimele zile au avut loc mai multe avalanşe, de aceea deocamdată căutăm din elicopter indicii ale prezenţei turiştilor, vrem să ne facem idee în ce vale s-ar afla. Ulterior, putem trimite echipele terestre, după evaluarea riscului de producere a unor avalanşe”, a mai declarat preşedintele Salvamont, care a spus că dacă situaţia o va cere, vor fi mobilizate echipe de căutare şi din alte judeţe.

Deocandată, Salvamont nu a solicitat sprijinul Jandarmeriei Braşov sau al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.