Guvernul a aprobat, marţi, normele metodologice privind acordarea facilităţii de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi urmând să circule, de la 1 februarie, gratuit, cu trenul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studenţii români sau străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor, potrivit documentului adoptat de Guvern.

De transportul feroviar gratuit beneficiază şi elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi aceia cărora li s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă.

"Actul normativ adoptat astăzi (mar'i, n.r.) de Executiv vine ca urmare a dialogului între reprezentanţii studenţilor şi autorităţi. (...) La jumătatea acestei luni am facilitat o întâlnire cu toate părţile implicate, reprezentanţi ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), ai Uniunii Studenţilor din România (USR) şi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), precum şi oficiali ai Ministerului Transporturilor în faza de consultare pe marginea actului normativ”, a declarat Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social.

La solicitarea federaţiilor studenţeşti, la jumătate din preţ vor călători şi elevii din învăţământul obligatoriu, profesional - inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat. Aceştia vor beneficia de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, arată reprezentanţii Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS).

"În urma consultării cu reprezentanţii studenţilor s-a hotărât şi accesibilizarea transportului cu metroul. Astfel, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional - inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot parcursul anului scolar", potrivit MCPDS.

De asemenea, studenţii români sau străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot timpul anului universitar.

Totodată, studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar, potrivit actului normativ.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii ianuarie, OUG nr. 2/2017 care prevede că studenţii înmatriculaţi la formă de invătămant cu frecvenţă, în instituţiile de invătămant superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri.

Până în acest moment, beneficiau de bilete de tren cu reducere de 50 la sută doar studenţii care aveau până în 26 de ani, iar numărul călătoriilor cu reducere era limitat la 24 într-un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.