Serviciul Român de Informaţii (SRI) transmite sâmbătă, referitor la solicitarea premierului Viorica Dăncilă de a prezenta un raport complet referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român, că directorul Eduard Hellvig a discutat la telefon cu Dăncilă, căreia i-a reamintit că toate datele şi informaţiile pe care le deţine Serviciul au fost transmise operativ structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reprezentanţii Serviciului condamnă încercarea de atragere a instituţiei în dispute politice, organizarea unor proteste sau „teorii ale conspiraţiei menite să dezinformeze opinia publică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă. În cadrul acestei discuţii, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele şi informaţiile deţinute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcţiei Generale Management Operaţional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant”, transmite sâmbătă SRI.

Reprezentanţii Serviciului mai spun că dezaprobă orice încercare de a atrage instituţia în dispute politice, ori organizarea unor proteste sau „teorii ale conspiraţiei menite să dezinformeze opinia publică cu privire la rolul şi locul SRI în arhitectura de securitate a României”.

Reacţia SRI vine după ce premierul Viorica Dăncilă - aflată în concediu - a solicitat, în regim de urgenţă, Serviciului Român de Informaţii un raport complet referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest, a anunţat Guvernul. "În acest moment, Guvernul aşteaptă ca instituţiile abilitate să desfăşoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovaţi de acţiunile violente să fie traşi la răspundere", a mai transmis Executivul.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm, vineri seară, intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele afirma că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele de vineri seară.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.