Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie comentează, joi, ultimele declaraţii ale ministrului de Interne, Carmen Dan, arătând că mai există ”salarii de mizerie” pentru poliţişti, în condiţiile în care majorările anterioare au fost nesemnificative. Sindicaliştii spun că nu încurajează inactivitatea, dar nu pot să fie părtaşi la ”încălcarea legislaţiei în vigoare şi nerespectarea drepturilor prin abuzuri”. Ei cer anularea sporului pentru lucrări de excepţie, motivând că din momentul în care a fost introdus şi până în prezent a fost acordat şefilor şi protejaţilor acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iulian Surugiu, preşedinte Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), îi transmite ministrului de Interne că sindicaliştii nu au făcut declaraţii iresponsabile, iar cetăţenii ”nu trebuie să intre în panică pentru simplul fapt că mai există poliţişti oneşti care îşi fac meseria pe salarii de mizerie oferite de Guvern”.

”Suntem de acord că este absolut necesar să asigurăm continuitatea serviciului poliţienesc, dar să fie respectate şi drepturile poliţiştilor, aici referindu-ne atât la repausul pentru refacerea capacităţii de muncă, cât şi la dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în Uniunea Europeană fără a avea nevoie de aprobarea vreunui şef. Este adevarat că în anul 2017 salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, dar trebuie precizat că acest lucru a însemnat o mărire cuprinsă între 100-150 lei pentru fiecare agent de poliţie. De la 01.01.2018, salariul net a crescut cu aproximativ 3-4%, reprezentând o majorare a venitului cu 100-150 lei”, se arată într-un comunicat transmis joi de SNAP.

Liderul sindical arată, cu privire la sporul de 40% pentru permanenţă, că a avut valabilitate până la 31.12.2017, în condiţiile în care ar fi trebuit emis un ordin nou, de la 1 ianuarie 2018. ”În calitate de preşedinte al SNAP nu am participat la elaborarea acestui ordin şi vă <<felicit>> că aţi reuşit să <<păcăliţi>> sindicaliştii să nu includă la finalul ordinului următoarea frază: <<prezentul ordin încetează la 31.12.2017, urmând ca de la data de 01.01.2018 ministrul de interne să emită alt ordin>>. SNAP nu încurajează inactivitatea, dar nu poate să fie părtaş la încălcarea legislaţiei în vigoare şi nerespectarea drepturilor prin abuzuri”, afirmă Surugiu.

Potrivit acestuia, există semnale că în cele şase luni în care s-a acordat sporul de permanenţă ”mai mulţi şefi au profitat, trecându-se pe pontaje atât pe ei, cât şi pe favoriţii acestora”.

”În ceea ce priveşte sporul de până la 50% pentru lucrări de excepţie, vă solicităm să îl anulaţi, întrucât din momentul în care a fost introdus şi până în prezent a fost acordat şefilor şi protejaţilor acestora”, îi cer sindicaliştii ministrului.

SNAP mai precizează că la finele anului trecut ministrul a avut o întâlnire de lucru cu toate organizaţiile sindicale şi s-a găsit soluţia măririi sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, acesta fiind majorat la unii poliţişti de la 5% la 10%.

”Nu s-a spus faptul că acest spor  reprezintă o sumă infimă, aproximativ cinci pachete de ţigări”, arată liderul sindical.

Iulian Surugiu îi mai cere ministrului să le prezinte concret poliţiştilor dacă vor primi sau nu din acest an voucherul de vacanţă în valoare de 1450 lei, reprezentând decontarea cheltuielilor pentru concediu, în condiţiile în care Carmen Dan susţinea că în Senat există o propunere legislativă în acest sens.

”În încheiere, doamna ministru, considerăm că salariile poliţiştilor sunt modeste (ne referim la agenţii de poliţie şi la ofiţerii cu grade mici) şi vor trebui găsite soluţii pentru a asigura poliţistului un salariu decent, motivant, astfel încât şi cetăţeanul să beneficieze de servicii corespunzătoare şi eficiente”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că informaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor nu sunt reale, arătând că cel mai mic venit în Poliţia Română este de cel puţin 3.000 de lei şi că 28.000 de angajaţi beneficiază de majorare cu 10% a sporurilor de risc şi solicitare neuropsihică pentru poliţiştii de la acţiuni speciale, criminalişti şi cei care fac cercetare la faţa locului. De asemenea, Carmen Dan a spus că Poliţia Română are la dispoziţie maximum două săptămâni ca să prezinte soluţii pentru programul de lucru al poliţiştilor, susţinând că informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora poliţiştii ar urma să lucreze doar în intervalul 8.00 - 16.00 sunt false.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.