Sindicatele şi patronatele discută luni cu reprezentanţii Guvernului, în Consiliul Naţional Tripartit, despre salariul minim pe economie în 2017, sindicaliştii susţinând că Executivul ar intenţiona să propună ca salariul minim să crească anul viitor cu 100 de lei, până la 1.350 de lei, sub valoarea pe care o cer reprezentanţii angajaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit, anunţate de la ora 13.00, participă şi premierul Dacian Cioloş. 

Înaintea Consiliului Naţional Tripartit, confederaţiile sindicale şi patronale au discutat, vineri, despre valoarea salariului minim pe economie în 2017 şi data de la care acesta ar trebui să fie majorat, însă nu au reuşit să ajungă la un consens.

În cadrul discuţiilor, patronatele nu au ajuns la un punct de vedere comun privind creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2017, unele confederaţii fiind de părere că majorarea ar trebui să fie făcută din 1 mai 2017. Alte confederaţii patronale au solicitat excluderea unor sectoare de activitate din sfera de aplicabilitate a salariului minim.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au spus că ar renunţa la propunerea iniţială ca salariul minim pe economie să crească, din 1 ianuarie 2017, de la 1.250 la 1.450, iar dacă s-ar ajunge la un consens în Consiliul Naţional Tripartit, ar fi de acord ca majorarea să fie de 150 de lei, până la 1.400 de lei.

Sindicaliştii spun însă că opţiunea Guvernului ar fi ca salariul minim din 2017 să fie de 1.350 de lei, sub nivelul produs de confederaţiile sindicale. 

Reprezentanţii Executivului au discutat şi în 28 noiembrie, în Consiliul Naţional Tripartit, cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în 2017.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara atunci că intenţia Guvernului este îngheţarea salariului minim la 1.250 de lei pentru 2017, în timp ce partea sindicală a propus o creştere cu 200 de lei, respective 1.450 de la 1 ianuarie 2017. 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, declara vineri că Guvernul nu şi-a exprimat deocamdată nicio poziţie asupra salariului minim din 2017, ci a mediat un dialog între sindicate şi patronate pe această temă.

"Noi vrem să ascultăm ce spun cele două părţi ale parteneriatului social. Am pus la dispoziţie celor două părţi un studiu care are multiple scenarii, de la o creştere de 5 la sută la o creştere de 20 la sută a salariului minim pe 2017. Nu a existat niciodată până acum o poziţie a Guvernului care să susţină o creştere mai mică sau o îngheţare", a spus Pîslaru.

Salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 mai 2016, cu 19%, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.