Argumentele în favoarea graţierii sunt eronate, întrucât supraaglomerarea în penitenciare a fost în scădere în ultimii zece ani, iar condiţiile s-au îmbunătăţit constant, chiar dacă nu în ritmul aşteptat, susţine Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Sindicaliştii precizează că 40,7% dintre români au WC-ul în curte, în timp ce toţi deţinuţii au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă. Sindicatul mai arată că “deţinutul Dan Adamescu” a murit într-un spital privat, unde a fost operat la genunchi de medicul pe care el l-a ales, şansă pe care nu o au mulţi români care plătesc taxe şi impozite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Precizările au fost făcute de Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor după declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, legate de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse. Dragnea a spus că, de ani de zile, România a primit foarte multe amenzi şi condamnări pentru condiţiile din penitenciare şi a arătat că Ministerul Justiţiei ar trebui să prezinte o situaţie cu numărul persoanelor care au murit în penitenciarele româneşti, deşi directorul ANP, instituţie aflată în subordinea MJ, prezentase în urmă cu patru zile această situaţie.

Conducerea Sindicatului Omnia susţine că în ultimii 27 de ani au fost criticate constant condiţiile din penitenciare, dar până la încarcerarea unor politicieni şi oameni de afaceri importanţi, au fost ignorate de toate partidele politice şi de toate guvernele.

În ce priveşte supraaglomerarea din penitenciare, invocată ca argument pentru elaborarea proiectului de OUG privind graţierea, Sindicatul Omnia susţine că acesta este un fenomen în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent.

“În ultimii 10 ani, numărul deţinuţilor a scăzut de la aproximativ 48.000 de deţinuţi la aproximativ 27.000 de deţinuţi. Motiv pentru care apreciem că supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani dacă planurile existente vor fi finanţate şi implementate”, a spus preşedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitraşcu.

Legat de problema condiţiilor din penitenciare, Dumitraşcu arată că acestea s-au îmbunătăţit constant, “chiar dacă nu în ritmul aşteptat, motivul fiind subfinantarea cronica a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările”.

“40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deţinuti au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă, chiar dacă 19 dintre cele 44 de penitenciare româneşti sunt supraaglomerate”, a precizat liderul sindical.

Sindicatul Omnia consideră că actualele condiţii din penitenciaer se datorează faptului că în niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanţare.

“Mai mult, din ambiţii personale - ministrul fiind în conflict cu directorul general (al ANP, n.r.), în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou”, a precizat Dumitraşcu.

În ce priveşte mortalitatea în penitenciare, liderul sindical a arătat că rata este de 3,5 la mia de deţinuţi, în timp ce rata mortalităţii în Romania este de 11 la mia de locuitori.

“Situaţia este similară şi în privinţa sinuciderilor, în contradicţie cu afirmaţiile unor părţi interesate în a prezenta o situaţie catastrofală. Informaţia este preluată din statistica UE”, a adăugat Sorin Dumitraşcu.

“Lista comparaţiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor”, potrivit sursei citate.

În ce îl priveşte pe “deţinutul Adamescu”, care a fost folosit ca “exemplu” de Liviu Dragnea când a vorbit de condiţiile din penitenciare, Sindicatul Omnia arată că acesta era bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, era din septembrie 2016 într-o clinică privată, “a fost operat la genunchi de medicul pe care şi l-a ales şi a decedat într-o clinică privată”, şansă pe care nu o au mulţi români care plătesc taxe şi impozite.

Conducerea Sindicatului Omnia susţine că nici afirmaţiile privind amenzile pe care le-ar putea primi România pentru condiţiile din penitenciare nu au susţinere reală.

“Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a inventat o aşa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals şi preşedintele Iohannis.

Raluca Prună ştim deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre. În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt, CEDO încetează să soluţioneze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenţie) până când statul membru nu-şi rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor”, a mai spus Sorin Dumitraşcu.

Sindicatul Omnia susţine că a constatat cu surprindere că Guvernul alege să ignore poziţiile critice, mai mult decât argumentate, ale instituţiilor apolitice din cadrul justiţiei, precum şi ale asociaţiilor profesionale sau organizaţiilor neguvernamentale, în loc să discute aceste puncte de vedere.

“În context, precizăm că, din punct de vedere sindical, suntem neutri faţă de această iniţiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacţionăm faţă de lipsa de transparenţă, fundamentarea defectuoasă şi elaborarea interesată a proiectului de act normativ”, a precizat sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidivistilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după dată de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Anul trecut au decedat în penitenciare 98 de oameni, reprezentând 3,5 la mia de deţinuţi, 11 fiind cazuri de suicid, a declarat vineri directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, precizând că majoritatea deceselor au avut drept cauză boli neoplazice.

Indicele de ocupare a penitenciarelor din România este în prezent de 145 la sută, existând 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, 1.625 de deţinuţi au pedepse de până la cinci de închisoare inclusiv, 856 au împlinit 60 de ani, iar 26 de deţinuţi suferă de boli incurabile în fază terminală, potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În perioada 2011 - 2016 au fost înregistrate, la nivelul ANP, 510 condamnări pronunţate de CEDO, prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro şi 10.000 de franci elveţieni, a precizat Marius Vulpe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.