Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a depus un memoriu la Avocatul Poporului prin care a reclamat că nu se poate reorganiza o structură a Ministerului Afacerilor Interne în baza unei ordonanţe de urgenţă, Constituţia României stabilind că astfel de iniţiative legislative pot fi făcute prin legi organice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne nemulţumeşte faptul că nu se respectă Constituţia, articolul 118, care vorbeşte despre regimul armat şi despre instituţiile publice centrale din administraţie, care sunt organizate, din punct de vedere juridic, doar prin lege organică. Ar fi primul element. Al doilea este că nicio poliţie din sistemul Euro-Atlantic în care noi suntem parte nu este militarizată, niciun serviciu de informaţii din această zonă Euro-Atlantică nu este militarizat. Capitolul 24 din JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) pe preaderare a obligat România să demilitarizeze poliţia”, a declarat, pentru News.ro, Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). 

Sindicaliştii au depus un memoriu prin care cer instituţiei Avocatului Poporului să ridice o excepţie de neconstituţionalitate în acest sens.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că reprezentanţii instituţiei vor analiza memoriul "în conformitate cu Constituţia şi legislaţia în vigoare", urmând să ia o decizie în privinţa unei eventuale excepţii de neconstituţionalitate.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, miercuri, că noua structură rezultată din transformarea DIPI se va numi Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) şi va fi sub control parlamentar. De asemenea, arhiva DIPI va rămâne în Ministerul de Interne, la fel şi lista ofiţerilor acoperiţi, precizând că înfiinţarea acestei structuri a fost „o prioritate anunţată de la începutul mandatului”. 

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister. Prevederea se regăseşte într-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern.

Noua structură va fi sub control parlamentar. ”Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere. E un control parlamentar pasiv prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, crează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelealte servicii de informaţii, SRI, SIE sau SPP”, a explicat Tudorache. 

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei se vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI,  un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.