Numărul pacienţilor beneficiari ai Programului naţional de oncologie în acest an este estimat la peste 130.000, finanţarea diagnosticării şi tratamentelor fiind de aproximativ 1,5 miliarde de lei, spune preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu. El vorbeşte şi despre măsuri care simplifică accesul la tratamente, cum ar fi introducerea posibilităţii onorării prescripţiilor pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală de oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi faptul că pacienţii cu diagnostic oncologic aflaţi în Programul naţional se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a afirmat, la manifestările dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, că la sfârşitul anului anului 2016 s-au introdus două noi subprograme vizând diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne, respectiv diagnosticul şi monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute, iar în anul 2017 s-a dublat bugetul pentru subprogramul de monitorizare prin PET-CT a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice. Tot pentru bolnavii oncologici, CNAS mai asigură 13 medicamente inovative prin contracte cost-volum, iar alte patru medicamente de acest fel urmează să fie disponibile în curând, contractele respective fiind deja semnate.

Potrivit sursei citate, în proiectul Contractului-cadru pe acest an, aflat în curs de aprobare, s-a prevăzut ca noutate că pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, aflaţi în Programul naţional de  oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă, existând şi alte măsuri care simplifică accesul la tratamente, cum ar fi introducerea posibilităţii onorării prescripţiilor pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală de oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectiv a posibilităţii efectuării investigaţiilor paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate la oricare furnizor de profil din ţară.

Şeful CNAS a spus că se vor modifica şi unele reguli de prescriere a medicamentelor, introducându-se spre exemplu sancţiuni pentru spitalul sau medicul de specialitate din ambulatoriu care care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externare, respectiv după consultarea asiguratului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.