Corpul de Control al premierului va face un control la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, a anunţat, joi seară, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, precizând că în cazul în care se va dovedi că rezultatele prezentate de Comisie au fost incorecte, raportul Corpului de Control va fi trimis organelor de anchetă penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Suciu a afirmat că inspectorii Corpului de Control vor verifica dacă au fost respectate criteriile de corectitudine a inspecţiilor privind substanţele biocide folosite în spitale.

"Premierul a decis să trimită Corpul de Control, care va demara un control la nivelul Comisiei de biocide de pe lângă Ministerul Sănătăţii, comisie care stabileşte caietele de sarcini şi criteriile de utilizare a dezinfectanţilor intraspitaliceşti. Vrem să ştim dacă au fost respectate criteriile şi toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecţie", a declarat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că inspectorii Corpului de Control vor verifica şi dacă au fost respectate criteriile de corectitudine a inspecţiilor privind substanţele biocide folosite în spitale.

"Corpul de Control va analiza rigoarea metodologică a inspecţiilor de sanitaţie realizate de Ministerul Sănătăţii în ultimele zile pentru a avea garanţia corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile", a declarat Suciu, adăugând că eventualele ilegalităţi vor fi semnalate Parchetului, care a demarat deja o anchetă.

Dacian Cioloş va solicita "măsurile administrative care se impun" în cazul în care aceste rezultate nu sunt cele conforme, a adăugat Suciu.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, miercuri, că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la sută sunt neconforme, apreciind că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.