Perioada de înscriere la facultăţile Universităţii Bucureşti se apropie de sfârşit, iar tinerii absolvenţi de liceu se înghesuie să îşi depună dosarele. Unii ştiu ce vor să facă mai departe, alţii sunt mai puţin siguri pe ei, însă toţi sunt convinşi că ce a fost mai rău - examenul de bacalureat - a trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, pe la ora 10.30, pe holul de la primul etaj al Facultăţii de Istorie domneşte liniştea. Doar din sala de verificare a actelor se aud nişte hârtii foşnind. O fată micuţă de statură şi cu ochelarii alunecându-i de pe nas completează o fişă de înscriere. Spune că este la a doua facultate şi că abia a terminat UNARTE, secţia foto-video, dar pasiunea ei din liceu pentru istorie a facut-o să se înscrie la această facultate.

"Şi profa’ de istorie a avut o contribuţie semnificativă. Avea un fel aparte de a vorbi, care m-a făcut să îmi placă istoria”, spune ea.

Irina este de trei ani în Bucureşti şi a făcut liceul în Constanţa. Un prieten a sfătuit-o să vină în Capitală şi să se înscrie la UNARTE. După ce şi-a dat licenţa, a decis să facă şi a doua facultate. "Nu strică să fac asta şi nu am nimic de pierdut”, spune ea cu zâmbetul pe buze.

O uşă mai încolo, la Administraţie şi Afaceri, tinerii sunt confuzi în legătură cu fişele de înscriere, dar asta nu durează prea mult fiindcă secretarele le sar în ajutor.

Un tânăr absolvent al Colegiului Naţional "Iulia Haşdeu” spune că Facultatea de Administraţie şi Afaceri este "o opţiune de rezervă", pentru că, de fapt, ar vrea să facă ştiinţe politice la SNSPA”. Despre viitorul lui nu ştie ce să spună: "Stai să intru la facultate, am trei ani la dispoziţie ca să mă gândesc ce fac după facultate”.

Un etaj mai jos se plăteşte taxa de înscriere la Facultatea de Chimie. Nerăbdători, proaspeţii absolvenţi de liceu îşi aşteaptă rândul la ghişeu. Printre viitorii studenţi care stau pe holul de la parter se numără şi câţiva părinţi şi bunici care au venit să îşi înscrie copiii sau nepoţii la facultate. "Nepoata mea e la mare acum, nu a putut ajunge, aşa că am venit eu”, a spus o bunică ce tocmai punea chitanţa în dosar alături de celelalte acte. "Se întoarce abia vineri, iar mâine este ultima zi de înscriere”, continuă ea.

În contrast cu cele trei facultăţi, la Facultatea de Matematică este agitaţie. În ultimele două zile de înscriere, toţi candidaţii se înghesuie şi trec de la coada pentru plata taxei la coada pentru depunerea dosarului. Unii dintre ei sunt veniţi de la prima oră a dimineţii şi se tem că vor sta până după prânz: "Am venit de la 8.00 şi uite că e 10.30 şi încă nici nu am plătit taxa”, spune o femeie nemulţumită. "Cred că oamenii ăştia au dormit aici azi-noapte”, continuă ea, arătând spre coada interminabilă care se întinde pe scări în sus până la primul etaj.

Ea crede că ar fi trebuit să fie o mai bună organizare. În fond, spune, universitatea este veche, nu e la primul an de funcţionare şi ar fi trebuit să se aştepte la asta.

Câteva "ajutoare” ale profesorilor - adică studenţi în anii terminali - se află acolo pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a da indicaţii. "Plata se face acolo, dosarele se depun acolo”, strigă ei pentru a acoperi forfota.

Universitatea din Bucureşti le pune la dispoziţie tinerilor absolvenţi de liceu, la cele 19 facultăţi, 10.400 de locuri, dintre care 4.400 de locuri la buget şi 6.000 de locuri la taxă. Nouă dintre aceste facultăţi şi-au prelungit perioada de înscriere la cererea candidaţilor: Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Facultatea de Fizică, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Teologie Romano-Catolică – până pe 21 iulie, Facultatea de Geologie şi Geofizică – până pe 22 iulie, Facultatea de Filosofie – până pe 23 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.