Mii de oameni se află joi la Palatul Regal, pentru a se închina la catafalcul regelui Mihai, pe unde a trecut regele Simeon al II-lea, dar şi mai mulţi adolescenţi, între care numeroşi elevi ai Colegiului Naţional „Sfântul Sava”, cu care Majestatea Sa Defunctă a avut strânse legături.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au început să se strângă în faţa Palatului Regal încă de la primele ore ale dimineţii, când a fost permis accesul. Gardul din faţa clădirii a devenit neîncăpător de flori, coroane, candele şi mesaje.

„Din păcate, la şcoală nu ne învaţă, iar dacă ne învaţă, ne spun informaţii greşite”, a spus o adolescentă care aprindea o candelă la Palatul Regal împreună cu mama ei. „Ştie mai mult ce înseamnă regele pentru noi”, a replicat părintele fetei. „Abia acum am început să aflăm, acum că s-a dus tot”, a completat tânăra.

Începem să conştientizăm momentul istoric pe care îl trăim, spune mama adolescentei. „E un pic cam târziu... Dumnezeu să ne ierte pe noi! Nici acum, mă uit pe reţelele de socializare, nu au bunul simţ să tacă. Să te apuci să arunci cu noroi... Problema e că asta fac cei care nu au făcut nimic, nu au decenţă. Din păcate, regele s-a născut sub o stea nu prea norocoasă. Eu tot am speranţă”.

În jurul orei 13.00, la Palatul Regal au sosit mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional „Sfântul Sava”. „Regele Mihai a avut o legătură foarte strânsă cu liceul nostru. Când era la Clasa Palatină, el a beneficiat de instrucţia profesorilor de la colegiul nostru, de asemenea, comisia de Bacalaureat care i-a acordat diploma regelui a fost formată tot din profesori din colegiul nostru. Suntem onoraţi că Majestatea Sa ne onorează prin acest lucru”, a spus unul dintre elevi.

Ei au adus o coroană de flori, cu dedicaţia „de la Savişti”, pe care au agăţat-o de poarta Palatului.

„Pentru mine a reprezentat un model de demnitate, de modestie şi, poate, de unitate, pentru noi, ca popor. Este un gest de normalitate, ca cetăţean al ţării”, a spus o adolescentă. „Din punct de vedere istoric, este reprezentantul unei epoci şi a dus o viaţă foarte grea, cu foarte multe provocări, şi ştiu că a ţinut piept cu demnitate şi întotdeauna a vorbit frumos despre ţara lui, peste tot pe unde a fost. Ne-a făcut mândri”.

Elevii de la Colegiul „Sava” spun că învaţă la şcoală despre regele Mihai, la orele de Istorie şi de Limba Română. Au portretul regelui în muzeul liceului, documente, iar în toate publicaţiile instituţiei de învăţământ există o rubrică dedicată. Zilele acestea, la „Sfântul Sava” a fost făcut un altar în omagiul Majestăţii Sale Defuncte.

Purtând uniformele şcolii - coroana regală cusută peste stema liceului în partea stângă a pieptului - , elevii s-au aşezat la coada care deja ajunsese să măsoare câteva sute de metri.

„Am venit să ne arătăm respectul. Nu am fost obligaţi. Suntem recunoscători”, au spus mai mulţi băieţi. Ei au învăţat la şcoală despre regele Mihai, dar şi în familie. „Profesoara de Istorie ne-a spus mai multe lucruri, apoi, curios, l-am întrebat pe tata şi mi-a explicat anumite lucruri pe care nu le ştiam şi cât de greu a fost pentru rege în perioada respectivă. Aşa cum s-a spus zilele acestea, şi-a iubit ţara pe care n-a avut-o. A fost un om care ne-a reprezentat poate mai mult decât am fi meritat noi să fim reprezentaţi ca ţară”.

Pe parcursul unei ore, la catafalcul regelui Mihai, pe care stă o replică a coroanei regale, ajung aproximativ 200 de persoane, potrivit estimării reprezentanţilor palatului. După prânz, în aşteptarea de a-i aduce un omagiu, se numărau peste 2.000 de persoane.

Oamenii aşteptau ordonaţi, discutau despre cum era „pe vremea aia”, despre Mineriade. Mulţi dintre cei mai în vârstă, cu lacrimi în ochi, alţii, ducând flori, cu figuri sobre. Un prilej de reflecţie, cum se spunea, de a arăta respect pentru o perioadă crucială pentru România.

Jandarmii amplasau noi garduri pentru delimitarea spaţiului.

Regele Simeon al II-lea al bulgarilor a sosit la Palatul Regal puţin înainte de ora 13.00. Alături i-au fost Custodele Coroanei şi Principele Consort. Primul oaspete regal a petrecut câteva minute la catafalc, unde s-a recules.

Fostul principe Nicolae Medforth-Mills a ajuns, şi joi, la Palatul Regal, unde i-a salutat şi a stat de vorbă cu câţiva dintre cei adunaţi.
În cursul zilei de joi, au ajuns şi au depus coroane primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi primarii sectoarelor 5 şi 6, Daniel Florea şi Gabriel Mutu.

În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de astăzi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea. La funeraliile regelui Mihai I vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia.

De asemenea, vor lua parte la funeralii reprezentanţi ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne, a anunţat, joi, Casa Regală. Astfel, vor ajunge în România Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Lorenz al Belgiei sau Principesa Muna a Iordaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.