Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a explicat că situaţia termoficării din municipiu este una dificilă având în vedere costurile ridicate la gaze. Edilul a făcut un apel la partidele parlamentare să găsească soluţii pentru ajutorarea unor oraşe care se află în aceeaşi cu Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ştiu că nimeni nu vrea să audă veşti proaste legate de Colterm, dar e important să înţelegem în ce situaţie suntem. Am pornit încălzirea în Timişoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, preţul total al gazului (moleculă, transport, distribuţie şi acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de preţuri este fără precedent şi nimeni nu-i poate face faţă, singur. Consecinţele pentru fiecare consumator sunt imediate, şi din păcate Colterm nu face excepţie. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de Euro la două zile! În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Şi asta dacă preţurile rămân la nivelul de astăzi”, a declarat Dominic Fritz, într-un comunicat de presă, de miercuri, al Primăriei Timişoara.
 
Edilul a adăugat că furnizorul de gaze încheie contracte cu compania de termoficare Colterm, cu plata în avans.
 
”De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulaţi ca datorie în ultimii ani. Am început sa plătim datoriile istorice şi am ajuns să fim la zi şi cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curăţenie, reparaţia străzilor şi întreţinerea spaţiilor verzi la un loc. Municipiul şi-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz şi 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligaţii parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli”, a precizat Fritz.
 
Dominic Fritz a mai declarat că anul acesta Colterm era într-o direcţie de redresare.
 
”Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcţie de redresare: În vara aceasta, am început intervenţia pe 29 de km din reţeaua de conducte. Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi numărul angajaţilor, care nu au legătură cu producţia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de Administraţie asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic. Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi. Şi nu doar Primăria Timişoara este în această situaţie, ci multe dintre oraşele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluţiile locale, dintre care creşterea costului gigacaloriei în condiţiile în care subvenţia este la limita maximă permisă de lege şi restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie şi de o soluţie naţională”, a mai declarat Fritz.
 
Edilul din Timişoara aşteaptă ajutor de la Guvern şi Parlament.
 
”Ştiu că în Parlament se discută, la iniţiativa PSD, despre o plafonare a preţului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloş, a lansat şi alte soluţii: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenţionarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru oraşe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiţii şi pentru cetăţeni. 
Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluţii şi să le promoveze de urgenţă prin Parlament. Fără soluţii naţionale, Timişoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, a declarat Dominic Fritz.
 
Patru şcoli din Timişoara au anunţat că vor face cursuri în online, deoarece este frig în clasele care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.
 
Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm se afla, în această vară, în centrul unui scandal legat de situaţia financiară având datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost şi amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timişoara. 
 
Anterior sancţiunii, administraţia Fritz a numit un director la Colterm care a avut o condamnare penală şi a cărui primă grijă a fost aceea de a cumpăra o maşină de lux pe care să o folosească în deplasări ca director Colterm. Ulterior, acesta a fost eliberat din funcţie. 
 
În luna iunie, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Timiş au mers la sediul Colterm pentru a solicita mai multe documente, ei făcând cercetări, sub coordonarea unul procuror, într-un dosar de delapidare şi fals. Surse din rândul anchetatorilor au declarat atunci că au fost cerute o serie de contracte mai vechi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.